Podcast: Uitgestelde zorg

06-09-2022

Uitgestelde zorg, veroorzaakt door inhaalzorg en een heel hoog ziekteverzuim, doet ons kijken naar de ontwikkeling van nieuwe procedures en besluitvormingsprocessen. Wie heeft voorrang – gelet op kwaliteit van leven, niet alleen op ‘overleven’ - en wat zijn de effecten op de lange termijn?

In de tweedelige podcast ‘Uitgestelde zorg’ van ZonMw gaan onderzoekers, waaronder Roland Bal, Erasmus School of Health Policy & Management en Wilma van der Scheer, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, patiënten en zorgprofessionals in op de oorzaken en gevolgen van de COVID-19 crisis op de zorg.

Electieve zorg, planbare operaties en behandelingen worden uitgesteld. Het inhalen van deze non-COVID zorg raakt steeds verder achter op schema waardoor de druk op zorginstellingen zoals ziekenhuizen en huisartsenpraktijken steeds verder toeneemt. ZonMw maakt onderzoek mogelijk dat de impact van uitgestelde zorg als gevolg van de coronapandemie bestudeert. Wat betekent uitgestelde zorg, op welke manier heeft de coronacrisis hier effect op gehad en voor welke uitdagingen staan we?

Luister deel 1 van de podcast hier

 

Samenwerking tussen ziekenhuizen, daar ligt zeker een sleutel tot (een deel van) de oplossing qua capaciteit. Maar over welke patiënten en welke aandoeningen gaat het, daar komt de privacy wetgeving om de hoek kijken. Een goed gesprek voeren in een systeem waarin zorg nog vooral ‘aangeboden’ wordt, geeft ruimte aan alternatieven voor zorg, aan wat er echt nodig is.

In dit 2e en laatste deel kijken we naar de lessen die geleerd zijn, waar liggen mogelijke oplossingen?

Luister hier het 2e deel van de podcast

 

Terug