Rol van zorgfinancial blijft te technisch

19-05-2017

Controllers met een rol bij de missie, visie en strategie van de zorgorganisatie, dat is waar strong controllership om draait. Waarom vinden veel zorginstellingen, die strong controllership nastreven, het toch lastig om financials die positie te geven?

 

Onlangs organiseerde HEAD, de vereniging van financials in de zorg, een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Joost Zuurbier, programmaleider van de Leergang Financieel Bestuur in de zorg, was deelnemer en ziet een rol voor financials als gesprekspartner voor het bestuur, als business partner zelfs. Maar vaak is ze die rol niet gegeven. ‘Door alle veranderingen is een hele bedrijfstak ontstaan rond technische vraagstukken’, ziet Zuurbier; de veranderingen in de Jeugdwet en de ggz, nieuwe wet- en regelgeving, ‘daar zijn de financials gedwongen mee bezig. Niet met bedrijfsvoering.’ Zeker bij kleine instellingen. En dat terwijl veel bestuurders behoefte hebben aan sterke controllers, zo blijkt uit het gesprek. Zij kunnen de relatie laten zien tussen strategie en de resultaten.  

 

Value Based Health Care
Maximale waarde van zorg voor de patiënt én zorgkosten reduceren: dat is waar het in Value Based Health Care om draait. Voor veel kleinere zorginstellingen nog niet haalbaar, maar onmiskenbaar is het een strerke trend. Deze manier van werken wordt op steeds meer plekken uitgerold. Voor sterke controllers is het bij uitstek de kans om zich te laten gelden. Hier kunnen zij de financiële basis koppelen aan de inhoud van de zorg. 

 

In de Leergang Financieel Bestuur in de zorg wordt Value Based Health Care behandeld aan de hand van cases met sleutelfiguren uit de zorgpraktijk. Meer weten? Neem contact op met onze programmacoördinator of download de brochure.

Terug