Afscheidssymposium Marlies Ott: Hoe collegiaal wil je zijn?

23-08-2019

Collegialiteit lijkt zo’n vanzelfsprekend principe, maar de praktijk laat zien dat er verschillen tussen sectoren zijn, tussen personen en tussen landen. Historisch gesproken wordt collegialiteit anders gewaardeerd dan vroeger. De omstandigheden doen er toe, bijvoorbeeld als collega’s ook concurrenten zijn of als in een organisatie heel veel nadruk wordt gelegd op loyaliteit. Gaan collegialiteit en loyaliteit eigenlijk wel samen? En hoe zit het met vriendschapsrelaties en collegiale relaties? Mag dat wel? En is hiërarchie een barrière voor collegiale verhoudingen of juist niet? En is het in de zorg anders dan in andere sectoren? Kortom veel vragen over een thema waar wij allemaal mee te maken hebben en opvattingen over hebben.
 
Marlies heeft dit onderwerp gekozen als thema voor haar afscheidssymposium. We hebben de volgende inleiders gevraagd een bijdrage te leveren:
 

  • Annet Spijker, psychiater, bestuurder zorg ipsy- PsyQ – Brijder.
    Annet gaat onder meer in op collegialiteit in verschillende rollen: als professional, als direct leidinggevende, als bestuurder.

 

  • Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis
    Joris vertelt over zijn ervaringen met collegialiteit in verschillende werkkringen: consultancy, ziekenhuis en verzekeraar. Hij maakt ook een vergelijking tussen Nederland en Duitsland.

 

  • Anja Schouten, politiechef Eenheid Noord-Holland
    Anja kent de wereld van de zorg en de wereld van de politie goed. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee werelden, wat kunnen beide sectoren van elkaar leren als het om collegiale verhoudingen gaat?

 

En uiteraard komt Marlies Ott zelf aan het woord. Hoe kijkt Marlies tegen dit door haar gekozen veelzijdige onderwerp aan, welke lessen geeft ze ons mee?

 

Het symposium wordt voorgezeten door Pauline Meurs, er is tijd voor discussie en interactie met de zaal. Kortom, het wordt een mooie middag en een goed moment om het glas te heffen op Marlies.


3 oktober 2019 vanaf 14:30u, Erasmus Universiteit Rotterdam.


Heb je ook zulke goede herinneringen aan het samenwerken met Marlies en wil je dit symposium graag bijwonen? Neem dan contact op met Petra Verweij.

Terug