Blogs

 

Wilma van der Scheer: Een pleidooi voor traagheid
16-07-2020
In Coincide Magazine schreef Wilma van der Scheer over de ruimte voor nieuwe werkwijzen die nodig is in de zorg. Een pleidooi voor traagheid, het ontzorgen van de zorg en maatwerk door samenwerken. Lees het hele artikel hier.

Pauline Meurs: De valkuil van de centrale besluitvorming
10-07-2020
Wat in crisistijd goed werkt, kan in vredestijd juist heel verkeerd uitpakken. Het is een valkuil om in de simplistische redenering te vervallen dat een eenduidige en heldere besluitvorming altijd beter is dan een met moeite bereikt compromis.

Wilma van der Scheer: Hoe pakken we de draad weer op?
25-06-2020
In plaats van een acute crisis belanden we langzaamaan in een sluimerende crisis. Waar sommigen helden waren, waren anderen even niet nodig. Hoe gaan we verder vanaf hier? Welke lessen te trekken?

Pauline Meurs: Over richtlijnen en duivelse dilemma's
11-06-2020
RIVM-richtlijnen ontslaan professionals nooit van de plicht een eigen afweging te maken, schrijft Pauline Meurs in haar column voor fd van 10 juni.

Richard Janssen: interview in Zorgvisie
11-06-2020
Zorgaanbieders kunnen best een deel van hun eigen vermogen gebruiken om de financiële klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat zegt hoogleraar Richard Janssen in een interview over de impact en de lessen van de coronacrisis op de zorg. ‘De reputatieschade bij zorginstellingen kan leiden tot negatieve groei.’

Pauline Meurs: Intensive care hoort in Wet Publieke Gezondheid
14-05-2020
Ic-zorg moet altijd beschikbaar zijn en dus met collectieve middelen worden gefinancierd, aldus Pauline Meurs in haar column van 13 mei in het fd.

Joost Zuurbier: Zorg na corona
23-04-2020
Zorg na corona: ‘wil niet’ ligt op het kerkhof en ‘kan niet’ ligt ernaast, schrijft Joost Zuurbier in Skipr. Hij zet vier verbeterrichtingen uiteen voor de curatief somatische zorgsystemen.

Pauline Meurs: Reddingsplan zorg biedt belangrijke lessen
21-04-2020
Het financiële reddingsplan voor de zorg biedt belangrijke lessen voor de lange termijn, schrijft Pauline Meurs in haar column in fd.

Pauline Meurs: Van de schuldvraag leren we niet
19-03-2020
Zolang de schuldvraag domineert, wordt er niet geleerd. De coronapandemie laat zien dat – als het er op aankomt – bestaande belangen en rolopvattingen terzijde geschoven moeten worden om de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Pauline Meurs: Complexe problemen en passende zorg
20-02-2020
Mensen met langdurige en veelzijdige problemen raken de weg kwijt in de zorg en belanden in een doolhof van strijdige regels, ziet Pauline Meurs. De menselijke maat vereist dat we verschil durven maken, schrijft ze in haar column voor het FD van 19 februari.