Jaarverslag 2023

 

Vooruit

 

We hebben in 2023 - mede dankzij de mooie vragen uit het veld - veel nieuws kunnen ontwerpen en ontwikkelen. We hebben op vele plekken en manieren geprobeerd ons steentje bij te dragen aan de opgaves waar we met de gezondheidszorg voor staan.

 

Hoogtepunten waren het symposium en de oratie over het thema Gedeeld Leiderschap in de Zorg.

 

Gedeeld Leiderschap is een onderwerp dat ons al lang bezighoudt. Fantastisch om te merken dat het door zoveel mensen in de zorg wordt herkend als belangrijk element van de benodigde transitie in de zorg (en samenleving). Het heeft tot vele interessante ontmoetingen geleid.

 

Over transitie is bekend: meer van hetzelfde doen, helpt niet. Het is zaak te durven denken buiten gebaande paden. Dat betekent voor ons dat we onze activiteiten en kennis hebben verbreed. Zo zijn we meer op maat gaan meedenken met netwerkverbanden, organisaties en regio’s en zijn we die ook gaan onderzoeken.

 

Omdat praten niet genoeg is, hebben we nieuwe leervormen ontwikkeld, dicht op de huid van deelnemers, want zij zijn de verandering. Meer dan ooit is het dus ook persoonlijk. Dat was ook de boodschap van Floris Alkemade tijdens de Laprélezing, hij daagde ons uit ons idealisme serieus te nemen, omdat we er met realisme alleen niet komen.

 

2023 was een razend interessant jaar, waarin we ons als Centrum weer verder hebben ontwikkeld en vernieuwd. Een lijn die we graag doortrekken.