In het nieuws

 

Vacature programmamanager MHBA
27-02-2018
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur zoekt voor de internationaal geaccrediteerde Master of Health Business Administration (MBA-Health) een Programmamanager.

Nieuw: themaleergang Strategisch vastgoedbeleid
06-02-2018
In de themaleergang Strategisch vastgoedbeleid onder leiding van prof. dr. Richard Janssen staan kwesties centraal als: hoe maken we zorgvastgoed toekomstbestendig? Hoe gaat u om met de behoeften van toekomstige cliënten en de positie van de zorginstelling in de waardeketen? Hoe speelt u in op de veranderende context van de governance en het nieuwe risico framework? En wat is in uw beleid de rol van diverse belanghebbenden?

Nieuwe programmadirecteur: Helene Wüst
19-01-2018
Per 1 juli 2018 wordt mr. Helene Wüst programmadirecteur bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Zij gaat onder meer leiding geven aan het leiderschapsprogramma Top Class en werken aan het ontwikkelen van nieuwe programma’s en diensten.

Bestuurders in beeld: onderzoek naar de trends en trendbreuken in het besturen van zorgorganisaties
19-12-2017
Eens in de vijf jaar voert het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur in samenwerking met de NVZD een onderzoek uit naar hoe bestuurders in de zorg hun werk uitvoeren en tegen hun...

Verslag 3 november 'Crisis in de zorg: Besturen in zwaar weer'
12-12-2017
Wat doe je als bestuurder tijdens een crisis, wanneer je vol in de wind komt te staan? Dat is een vraag die zorgbestuurders zich al zouden moeten stellen voordat de storm losbarst. Op 3 november organiseerden we daarom een bijeenkomst rond het thema: ‘Crisis in de zorg: besturen in zwaar weer’. Onder leiding van Pauline Meurs wisten ervaringsdeskundigen en experts het publiek te boeien met hun verhalen en advies.

Wilma van der Scheer: Succesvolle bestuurders
06-03-2018
“Wat maakt een bestuurder eigenlijk succesvol? Is dat onderzocht?”, vroeg iemand me onlangs op de man af. Het was tijdens een bijeenkomst over goed bestuur in de zorg.

Wilma van der Scheer: Het delen van ervaringen
19-01-2018
Zomaar een dag in november Ervaringen delen met ministers en staatssecretaris Op 7 november had ik het voorrecht de drie pas geïnstalleerde bewindslieden van VWS te ontmoeten. Ik was uitgenodigd voor een bijeenkomst met een select groepje patiënten, cliënten en mantelzorgers. Ik zat er dus niet als directeur van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur maar als moeder en mantelzorger. Hugo de Jonge, Bruno Bruins en Paul Blokhuis waren benieuwd hoe de aanwezige ervaringsdeskundigen het beleid ervaren.

Oratie Richard Janssen: Besturen als een voetballer
12-12-2017
Onzekerheden en risico’s zijn de afgelopen jaren voor zorginstellingen fors toegenomen. Daar komt bij dat de kostengroei onder druk blijft, evenals de arbeidsmarkt. De zorgvraag zal echter blijven groeien. Een dergelijke constellatie vraagt om tweebenig besturen: tegelijkertijd consolideren en innoveren.

Conflict in het ziekenhuis: ligt het aan het bedrijfsmodel?
15-09-2017
Conflicten tussen de medische staf en besturen van ziekenhuizen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Over de oorzaken hiervan en kansen die er liggen, verscheen deze maand een artikel in BoardRoom zorg, met bijdragen van Piet Hein Buiting en Wilma van der Scheer.