Dana-Anne de Gast-Bakker, kinderarts
Deelnemer leiderschapsprogramma Diakonessenhuis


Een nieuwe besturingsfilosofie, verschuivingen in managementposities, nieuwe overlegstructuren; hoe leggen we de basis voor goede samenwerking? Dat was de aanleiding voor het Diakonessenhuis om met dit traject aan de slag te gaan.


Met een gemixte groep van staf en medisch managers, en leden van het zorgmanagementteam zijn we op zoek gegaan naar antwoorden. Hoe vinden we elkaar, hoe maken we optimaal gebruik van elkaars kennis en talenten? Daarvoor moet je elkaar leren kennen, naar mijn mening net wat meer van elkaar te weten komen dan wanneer je alleen puur zakelijk samenwerkt.


Een andere grote vraag was: hoe maken we de stap van plannen bedenken naar die plannen in de praktijk brengen? Covid-19 is bij dat laatste een absolute stoorzender gebleken. Bepaalde plannen komen moeilijk van de grond door andere prioriteiten. We hebben flinke stappen gezet in het elkaar vinden. Begrijpen waarom mensen een bepaalde denkwijze hebben, wat hun verantwoordelijkheden zijn, dat vraagt continu onderhoud, net als in een relatie.


Uit je comfortzone stappen, boksen, mindfulness, help, wat doe ik hier? Dat heb ik zeker gedacht tijdens het programma! Toch neemt iedereen voor zichzelf iets mee, mits je je openstelt. Het leerde mij bijvoorbeeld overstijgend te denken en uit een emotie te kunnen stappen om de juiste besluiten te nemen. Het was gevarieerd, leuk, leerzaam, creatief; ik heb er, naast veel plezier, heel veel aan gehad.