header afbeelding

‘Een kans om op een andere manier met bestuurders te spreken.’


Christiaan Haitink, neurochirurg bij Noordwest Ziekenhuisgroep, deelnemer Imagine2 2022
 

Imagine2: ervaringen van Christiaan Haitink

“In april 2021 ben ik toegetreden tot het stafbestuur. Bij deze functie hoort ook dat je aan je leiderschap werkt, en dat doe ik hier bij Imagine2. Het is goed om dit vroeg in de bestuursfunctie te doen, als je nog niet veel ervaring hebt. Leiderschap is een breed begrip, met veel facetten. En als je niet van nature een talent bent in besturen, is het fijn om daarin handvatten aangereikt te krijgen.”

 


“Wat me aanspreekt aan het programma is dat je ervaringen uitwisselt met collega’s uit het hele land. Je merkt al gauw waar je van elkaar kunt leren. En in de afgelopen module kon ik met mijn bestuurders spreken over hoe we in onze functie terecht zijn gekomen. De kans om zo met elkaar te spreken, krijg je niet vaak.”

 


“Mijn verbetertraject gaat over het opzetten van een multidisciplinair wervelkolomcentrum in het ziekenhuis. We zijn al langer bezig met plannen daarvoor, en dit programma gebruik ik als een vliegwiel, om er nu echt voor te gaan. Imagine2 dwingt me op een leuke manier om over stappen na te denken en die te toetsen. Het geeft me het vermogen om concrete stappen te zetten.”

 


“Wervelkolomzorg kan beter. We verlenen goede zorg, maar versnipperde zorg. We willen samen beter worden, optimale zorg verlenen. Ik werk in dit plan samen met een orthopeed, neuroloog, een pijnspecialist en ik als neurochirurg. Als we onze zorg kunnen bundelen, dan komen patiënten direct op de goede plek. En dat scheelt veel, voor patiënten en in zorgkosten.”

 


“De pitch die we hielden op de eerste dag heeft me al enorm geholpen. De opdracht gaf me veel inzicht: het project zien te vatten in twee minuten, dwong me om goed na te denken over de kern van het probleem en de oplossing.”

 


“Het is een langlopend project, aan het eind van Imagine2 is het wervelkolomcentrum nog niet gerealiseerd. Maar ik kan nu kleine stapjes maken in de goede richting. ‘Steeds een procentje erbij’, leerde ik van een van de inleiders. Het is leuk om vanuit heel verschillende hoeken, van horeca tot sport, mensen te horen over hun visie en ervaring. Het heeft allemaal raakvlakken met wat ik doe. Ik luister naar ze en denk: dat past in mijn verbetertraject, daar kan ik wat mee.”