header afbeelding
 
 

‘Het is heel interessant om in elkaars keuken te kijken, om te zien hoe ziekenhuisorganisaties van elkaar verschillen.’


Kees Brinkman, internist-infectioloog OLVG, deelnemer Imagine2 2018-2019
 

Imagine2: ervaringen van deelnemer Kees Brinkman

 

‘Ik heb in het verleden al veel projecten gedaan. Ook dingen waarvan ik nu denk: dat had beter gekund. Het Imagine2 programma geeft me veel nieuwe ideeën over hoe je projecten goed aanpakt. Laatst hadden we bijvoorbeeld een sessie over hoe een sterrenrestaurant omgaat met verandermanagement. Wij proberen ook een driesterren ziekenhuis te zijn, en het is mooi om te horen hoe een sterrenrestaurant theorie over verandermanagement heel goed toepast. Het is altijd goed om te veranderen, zo houd je de energie in je organisatie. Veranderingen brengen altijd een beetje weerstand met zich mee, maar er is geen beweging zonder weerstand.
 

Verbetertraject


‘Mijn verbetertraject gaat over stigmatisering van HIV-patiënten binnen het ziekenhuis. Ik wil onderzoeken hoe groot het probleem is, hoe patiënten en medewerkers dit ervaren en wat er nodig is om een attitudeverandering teweeg te brengen. Een attitudeverandering is een breed en moeilijk onderwerp. Je hebt dan de neiging om te denken: grote stappen zetten, dan ben ik snel thuis. Dat is ook wel eigen aan dokters, die willen dingen liefst zo snel mogelijk oppakken en dóen. Maar plompverloren hierin stappen heeft waarschijnlijk weinig kans op succes. Het Imagine programma leert mij dat tien kleine stapjes maken meer succes geeft dan een grote. Ik leer geduld te hebben, me goed voor te bereiden, en goed te plannen. Juist bij een project als dit moet ik strategisch te werk gaan en goed bedenken met wie ik waarover in gesprek ga.


Mentor


‘Tijdens het programma worden we ook gestimuleerd een mentor te zoeken. Iemand van buiten de zorgsector, die met je mee kan denken. Die je kan wijzen op stappen waar je zelf niet aan denkt. Ik vind het concept van een mentor heel inspirerend. Ik heb iemand gevonden die kritisch naar mij kan zijn. Het is iemand waarvoor ik ontzag heb en die ik respecteer, dus als die mij zegt: dit moet anders, dan neem ik dat zeer serieus. 


In elkaars keuken kijken


‘Het is inspirerend om met een groep collega’s te sparren over het oppakken van projecten. Ik vind het daarbij ook heel interessant om in elkaars keuken te kijken. Dat geeft inzicht in hoe de lijnen lopen in jouw organisatie en wat de verschillen zijn met andere ziekenhuizen.
‘Wat ik waardevol vind aan het programma is dat bestuurders erbij worden betrokken. Je wil dat je project in huis gedragen wordt, dat er geld voor beschikbaar is. Dan is het belangrijk dat de raad van bestuur er actief bij betrokken is. Bovendien is het voor mij nuttig om te zien hoe veranderingen op bestuurlijk niveau worden aangepakt.’