Tentoonstelling Outsider Art in Erasmus Gallery

Geheel in lijn met de passie van Ruud Lapré is er tijdens de Laprélezing aandacht voor kunst. Daarbij organiseert de EUR in de Erasmus Gallery op campus Woudestein in samenwerking met het Outsider Art Museum (OAM) van 19 maart tot 31 mei de tentoonstelling OUTSIDER ART in Erasmus Gallery.

 

Masayoshi Hanawa

Werk van Masayoshi Hanawa 

 

Outsider Art

De Engelse term Outsider Art is ontstaan uit het door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet gelanceerde concept Art Brut (rauwe kunst). Het OAM omschrijft Outsider Art als; kunst buiten de kunst(historische) canon, een eigen idioom van de kunstenaar, los van overheersende tendensen, voorkeuren of modes in de kunsten. Daarmee stelt Outsider Art vragen bij de indelingen, stromingen en richtingen zoals die worden gehanteerd in de gevestigde kunsten. De vaak als authentiek aangemerkte oeuvres van de Outsider Art kunstenaars, boeien en inspireren medekunstenaars en een toenemend publiek.

 

Dankzij een genereuze, meerjarige schenking heeft het OAM het Lapré-Van Achter aankoopfonds in kunnen stellen. Met het fonds worden belangrijke actuele Outsider Art stukken aangekocht. Een dertigtal bijzondere, ontwapenende, verrassende en ongepolijste werken uit de collectie van het OAM zijn in de tentoonstelling te zien, waaronder werken van de in Nederland wonende en werkende Outsider Art kunstenaars; Peter Beers, Jefke Dijkstra, Mies van der Perk, Lionel Plak, Jeroen Pomp, Coen Ringeling en Desmond Tjon A Koy. Daarnaast is werk te zien van de buitenlandse Outsider Art kunstenaars; Aradne (South Africa), Yi Fan (China), Masayoshi Hanawa (Japan), Zhou Huiming (China), Davood Koochaki (Iran), Richard C. Smith (UK) en Kenneth Rasmussen (Denemarken).

 

De expo OUTSIDER ART IN ERASMUS GALLERY is te zien van 19/03 tot 31/05.
De Erasmus Gallery is opengesteld voor het publiek van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.