Onderwijsprogramma’s

Startdatum

07-03-2024

Tijdsinvestering

40 uur per
module (6)

Deelnemers over

Academische Leergang Zorg Management

Documentatie

Brochure

Academische Leergang Zorg Management

Investeren in vakmanschap, dat is waar de Academische Leergang Zorg Management voor staat. De zorgsector is volop in transitie. Als manager of directeur in de zorg sta je voor grote uitdagingen en dilemma’s.

Dit programma helpt je door kennis en inzichten te koppelen aan doorleefde ervaringen: ‘reflection in action’. Je leert je kennis en analytische vermogens te combineren met intuïtie, ondernemerschap, politieke sensitiviteit en procesvaardigheden.

Wat kun je verwachten?
We werken elke studiedag aan een persoonlijke opdracht, die je uitwerkt in je eigen organisatie. Elke bijeenkomst heeft een centraal thema, waarbij het vertrekpunt het strategisch niveau van vraagstukken qua reikwijdte en impact is. Daarna zoomen we in op het ‘wat’, ‘hoe’ en de wisselwerking tussen strategische keuzes en de toepassing in de praktijk.

De thema’s zijn:

  • leiderschap en strategisch management
  • strategie-implementatie en patiëntenparticipatie
  • kwaliteit van zorg
  • financieel management
  • HRM
  • procesverbetering

Veranderkunde = onmisbaar
Veranderkunde zien wij als een inherent onderdeel van het vakmanschap van managers. Elke module bevat daarom veranderkundige elementen met als ultieme vraag: welke eisen stellen de uitdagingen die spelen aan jouw organisatie? En aan jou, in jouw rol als directeur, manager, bestuurssecretaris, voorzitter medische staf?

“De Academische Leergang Zorg Management helpt managers en directeuren hun vakmanschap te versterken. We verbinden hedendaagse kennis van strategisch management met actuele vraagstukken van zorgorganisaties. De combinatie van kennis en reflectie op de eigen beïnvloedingsmogelijkheden geeft deelnemers meer inzicht en daarmee meer plezier in hun vak.”

Relinde de Koeijer

programmadirecteur

    Praktische informatie

    Investering

    € 6.395 (2025), inclusief literatuur.

    Kosten onder voorbehoud van inflatiecorrectie.

    • Download brochure [PDF]

    Data 2025

    Module 1
    7 maart
    Module 2
    11 april
    Module 3
    13 juni
    Slotbijeenkomst
    12 december
    Module 4
    5 september
    Module 5
    3 oktober
    Module 6
    7 november

    De studiemodules vangen aan om 9:00 uur en eindigen rond 17:00 uur.

    Locatie

    Erasmus Universiteit Rotterdam, campus Woudestein.

    Delen

    Wij helpen je graag verder

    dr. Relinde de Koeijer

    Relinde de Koeijer is programmadirecteur ALZM en programmamanager Imagine2. Haar specialisme: strategie executie gericht op veranderen en vernieuwen in de zorg, en het borgen van continu verbeteren in het DNA van zorgorganisaties. Zij bouwt bruggen tussen wetenschap en praktijk.
    Lees meer

    Neem contact op

    Zita Schwab

    Programmacoördinator

    schwab@eshpm.eur.nl

    Werkdagen
    maandag, woensdag en vrijdagochtend

    Bel me terug

    Voorkeur dagdeel

    Deelnemers over Academische Leergang Zorg Management

    Ook interessant

    Bang leiderschap

    Bang leiderschap

    “Wat is geen leiderschap?” Een verrassende vraag, die ik nog nooit eerder had gehad. Als eerste zei ik “Bang leiderschap. Dat bestaat volgens mij niet.”
    Terugblik studiedag

    Terugblik studiedag

    De moed en moeite die samenwerken kost, en wat het oplevert. Experts en ervaringsdeskundigen vertelden erover tijdens de studiedag ‘Gedeeld leiderschap in netwerken’.

    TESTIMONIAL

    “Ik wil veranderen en innoveren en Imagine2 geeft me de tools om dat te kunnen doen.”

    Esther Cornegé-Blokland Klinisch geriater bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis
    In de leerlijn van Imagine2 komen de termen verbeteren, veranderen en vernieuwen aan bod. Ik heb echt voor ogen dat ik meer wil dan verbeteren, ik wil veranderen en innoveren. Voor het ‘verbetertraject’, een project binnen je eigen ziekenhuis waar je in het programma aan werkt, heb ik dan ook gekozen voor het innoveren van ons STZ expertisecentrum geheugen. In de strategie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis staat positieve gezondheid centraal. Daar past het expertisecentrum in. We zorgen bijvoorbeeld ook voor begeleidingsgroepen voor bijzondere vormen van dementie, zoals primair progressieve afasiepatiënten. Zodat ze een goede begeleiding in de thuissituatie krijgen, en ook een gespecialiseerde logopedist. Voor de professionals betekent het dat je elkaar onderwijst in het ziekenhuis en in de regio, en dat we wetenschappelijk onderzoek kunnen doen bij deze patiënten. Het expertisecentrum is een groot project, met veel stakeholders. Neurologie, psychiatrie, huisartsen en specialisten ouderenzorg zijn er onder meer bij betrokken. Een belangrijk voordeel van dit project binnen Imagine2 is dat het bestuur vanaf een vroeg stadium betrokken is. We werken veel samen met neurologie. In overleg met de medisch manager neurologie is het gelukt om het project ook daar meer op de kaart te krijgen. Ik wilde iets aanpakken waar ik energie van krijg, en dat krijg ik van dit project. Imagine2 geeft me de tools om het te kunnen doen. Zo ben ik voor dit project begonnen met een stakeholders analyse. Ik heb ze gevraagd: wat verwacht je van een expertisecentrum geheugen? Als iedereen heeft meegedacht en hun inbreng wordt meegenomen, dan wordt het project daar beter van. En het geeft meer betrokkenheid van de stakeholders. De kunst is niet meteen als een typische dokter in een oplossing te schieten en misschien de verkeerde afslag te nemen. Het is goed om uit de waan van alledag te gaan en te reflecteren, een helicopterview aan te nemen en te kijken: wat gebeurt hier eigenlijk? Op welk kruispunt staan we, welke mogelijkheden zijn er, heb ik alle betrokken mensen nog bij me, kan ik ze motiveren de geschikte kant op te gaan, en op welke manier dan? Als medisch manager was ik al langer overkoepelend bezig, Imagine2 geeft me de mogelijkheid om te reflecteren op mijn handelen en kennis op te doen over leiderschap. De interactie met de andere deelnemers is ook heel waardevol. Het is goed om met elkaar te kijken en te delen hoe ieders ziekenhuis is georganiseerd. Zo doe je goede ideeën op voor je eigen organisatie. Je deelt voorbeelden, ervaringen en frustraties, en dat heeft echt toegevoegde waarde. Mijn project gaat niet in een jaar af zijn, dat hoeft ook niet, het is gewoon ambitieus. We kunnen er jaren mee verder. De bedoeling is dat wij de structuur neerzetten en dat het blijft door innoveren. Ik vind het mooi om echt te bouwen aan iets waar het ziekenhuis jarenlang profijt van heeft. En vooral dat de patiënten er hun voordeel mee doen.

    TESTIMONIAL

    “Imagine2 geeft me de mogelijkheid en de tijd om mezelf een kritische spiegel voor te houden, iets waar je in de waan van de dag geen tijd voor neemt.”


    dr. Jennifer Schreinemakers
    Oncologisch chirurg Amphia

    Wat maakt Imagine2 voor jou waardevol?
    In het programma leerde ik wat een clinical leader is, over hoe veranderprocessen werken en waarom projecten slagen of falen. Veel deed ik tot nu toe op mijn gevoel, maar nu ken ik ook de theorie erachter. Daarnaast geeft Imagine2 me de mogelijkheid en de tijd om te reflecteren op mijn eigen functioneren. Jezelf een kritische spiegel voorhouden is iets waar je in de waan van de dag geen tijd voor neemt. Ook krijgt de relatie tussen de specialisten en het bestuur meer diepgang, doordat de bestuurders betrokken zijn bij het programma. Het verbetertraject wordt daardoor serieuzer genomen en het is ook leuk om te horen van het bestuur dat zij geïnspireerd zijn geraakt om zich in te zetten voor duurzaamheid.

    Je verbetertraject richt zich op het verduurzamen van Amphia. Waarom dat onderwerp?
    Duurzaamheid heeft in de zorg veel te lang weinig aandacht gehad, terwijl de impact van de zorg op het milieu heel groot is. Ziekenhuizen zijn grote werkgevers met veel woon-werkverkeer. In de OK’s leiden doorgeslagen hygiëneregels tot veel verkwisting en verspilling. We gebruiken zo veel disposables, zoals OK-jassen en instrumenten. Als het ziekenhuis instrumenten en kleding steriliseert en het woon-werkverkeer groener maakt, kunnen we echt verschil maken. Op korte termijn scheelt dat bijvoorbeeld fijnstof, en op de langere termijn is het ook beter voor het welzijn van mensen in lage-inkomenslanden. En het scheelt ook geld, dat laat het groene inkoopbeleid van andere ziekenhuizen zien.

    Hoe draagt wat je leerde in Imagine2 bij aan dit traject?
    Ik heb al eerder initiatieven gestart in het ziekenhuis. Dan was iedereen helemaal voor en vond het een goed idee, maar als het op de uitvoering aankwam, moest ik het zelf doen. Daar heb ik eigenlijk helemaal geen tijd voor. Waar Imagine2 me bij geholpen heeft, is om in te zien dat ik een setting moet creëren waarin het project gaat leven, zodat ook anderen het gaan oppakken. Een project dat niet alleen is gericht op een klein praktisch uitvoerbaar onderdeel, en niet persoonsafhankelijk is, is veel duurzamer en kan echte verandering teweegbrengen. Het hoogste bestuurlijke niveau van het ziekenhuis meekrijgen in mijn duurzaamheidsambities, was dan ook mijn eerste doel, en dat is gelukt. Via hen is duurzaamheid ook verankerd in de jaarplannen van de managers van het OK-complex, van de teamleiders van verpleegunits en andere afdelingen. Zo worden er steeds meer mensen betrokken bij het verduurzamen van de organisatie. Daardoor heeft het project een veel grotere kans van slagen.

    Wat leer je van de gesprekken met je mentor?
    Ze heeft me geholpen met het inzicht dat verbetertrajecten tijd kosten, dat je andere mensen de ruimte moet geven om mee te kunnen veranderen. Ik heb een mentor gekozen met ruime ervaring als specialist en als zorgbestuurder, iemand die in rvt’s zit. Ze heeft goede mensenkennis en is eerlijk. Ze zegt dat ze ook van mij leert. Dat had ik niet verwacht, maar ik snap wat ze bedoelt: samen nadenken over je ontwikkeling, dat is goed voor je als mens.

    TESTIMONIAL

    “Een specialist leert in de dagelijkse praktijk niet vanzelf over verandermanagement, procesmanagement en leiderschap. In het Imagine2 programma zoomde ik uit, ik leerde op een nieuwe manier naar de organisatie kijken.”


    Erik van Gorsel
    Psychiater OLVG

    ‘Als je een specialist bent met een verbeterplan dan zou ik je dit programma zeker aanraden, want je leert in de dagelijkse praktijk niet vanzelf over verandermanagement, procesmanagement en leiderschap. Ik heb tijdens Imagine2 veel gehad aan de andere deelnemers, de sprekers, de opdrachten en het mentorschap. Het sparren met collega’s, ook van andere ziekenhuizen, geeft veel inspiratie. Je zoomt uit, doet frisse ideeën op.

    Toetsen en bijsturen
    ‘Het Imagine2 programma heeft me geleerd dat je grote projecten moet opknippen in kleine doelen. Stapjes zetten die je steeds kan toetsen en bijsturen. Het verbetertraject waar ik tijdens dit programma aan werk, bestaat nu uit allemaal kleine trajecten met het grote doel voor ogen: de kwaliteit van leven van HIV-patiënten te verbeteren.

    ‘In het kort komt mijn verbetertraject neer op het ontwikkelen van een systematische screening van HIV-patiënten op psychische klachten. Deze patiënten hebben een hoger risico op bijvoorbeeld depressie en angst. Ze vragen niet altijd zelf hulp bij deze klachten, maar ze kunnen invloed hebben op de behandeling, bijvoorbeeld op de medicatie-inname. Daarom wil je er op tijd bij zijn. We willen meer integrale zorg bieden, patiëntgericht, voor deze hoogrisicogroep. Als we ze systematisch screenen, dan kunnen we ze een passend behandelaanbod doen, in overleg met de verpleegkundigen en internist. Dat kan een gesprek zijn, of een traject op de poli. De juiste zorg op het juiste moment, op de juiste plek. Omdat je gezamenlijk gaat behandelen, moet je ook samenwerken, de poli’s ontschotten. Dat is een andere manier van denken. Dat lukt niet zomaar.

    Betrokken bestuurders
    ‘Imagine2 draagt bij aan hoe ik dit plan aanpak en uitvoer. De krachtenveldanalyse die ik maakte, gaf me inzicht in de partijen en invloed en belangen die spelen in het ziekenhuis. Ik zoomde uit, leerde op een nieuwe manier naar de organisatie kijken. En daarna kwam natuurlijk de vraag: hoe ga ik nu verder? Wat betekent dit wat ik nu leer en zie en wat ga ik daarmee doen? Je past de nieuwe kennis direct toe.

    ‘Dat de bestuurders actief betrokken zijn en zich committeren is goud waard. Mijn verbetertraject blijft hierdoor niet algemeen en vrijblijvend, maar wordt heel concreet. Het helpt ook bij het vinden van draagvlak. Want de bestuurders zitten erbij en denken mee.’

    TESTIMONIAL

    “Het is heel interessant om in elkaars keuken te kijken, om te zien hoe ziekenhuisorganisaties van elkaar verschillen.”


    Kees Brinkman
    Internist-infectioloog OLVG

    ‘Ik heb in het verleden al veel projecten gedaan. Ook dingen waarvan ik nu denk: dat had beter gekund. Het Imagine2 programma geeft me veel nieuwe ideeën over hoe je projecten goed aanpakt. Laatst hadden we bijvoorbeeld een sessie over hoe een sterrenrestaurant omgaat met verandermanagement. Wij proberen ook een driesterren ziekenhuis te zijn, en het is mooi om te horen hoe een sterrenrestaurant theorie over verandermanagement heel goed toepast. Het is altijd goed om te veranderen, zo houd je de energie in je organisatie. Veranderingen brengen altijd een beetje weerstand met zich mee, maar er is geen beweging zonder weerstand.

    Verbetertraject
    ‘Mijn verbetertraject gaat over stigmatisering van HIV-patiënten binnen het ziekenhuis. Ik wil onderzoeken hoe groot het probleem is, hoe patiënten en medewerkers dit ervaren en wat er nodig is om een attitudeverandering teweeg te brengen. Een attitudeverandering is een breed en moeilijk onderwerp. Je hebt dan de neiging om te denken: grote stappen zetten, dan ben ik snel thuis. Dat is ook wel eigen aan dokters, die willen dingen liefst zo snel mogelijk oppakken en dóen. Maar plompverloren hierin stappen heeft waarschijnlijk weinig kans op succes. Het Imagine programma leert mij dat tien kleine stapjes maken meer succes geeft dan een grote. Ik leer geduld te hebben, me goed voor te bereiden, en goed te plannen. Juist bij een project als dit moet ik strategisch te werk gaan en goed bedenken met wie ik waarover in gesprek ga.

    Mentor
    ‘Tijdens het programma worden we ook gestimuleerd een mentor te zoeken. Iemand van buiten de zorgsector, die met je mee kan denken. Die je kan wijzen op stappen waar je zelf niet aan denkt. Ik vind het concept van een mentor heel inspirerend. Ik heb iemand gevonden die kritisch naar mij kan zijn. Het is iemand waarvoor ik ontzag heb en die ik respecteer, dus als die mij zegt: dit moet anders, dan neem ik dat zeer serieus.

    In elkaars keuken kijken
    ‘Het is inspirerend om met een groep collega’s te sparren over het oppakken van projecten. Ik vind het daarbij ook heel interessant om in elkaars keuken te kijken. Dat geeft inzicht in hoe de lijnen lopen in jouw organisatie en wat de verschillen zijn met andere ziekenhuizen.
    ‘Wat ik waardevol vind aan het programma is dat bestuurders erbij worden betrokken. Je wil dat je project in huis gedragen wordt, dat er geld voor beschikbaar is. Dan is het belangrijk dat de raad van bestuur er actief bij betrokken is. Bovendien is het voor mij nuttig om te zien hoe veranderingen op bestuurlijk niveau worden aangepakt.’

    TESTIMONIAL

    “Als arts ben je vooral bezig met troubleshooten. Ik wil ook graag anticiperen, een visie ontwikkelen en een leidende rol in processen nemen. Niet alleen lopende zaken oplossen. Daarom begon ik aan het Imagine2 programma.”


    Pieter Honkoop
    Deelnemer Imagine2

    Pieter Honkoop, MDL-arts bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, is deelnemer sinds september 2016. Hij is blij met het programma tot nu toe: ‘Het biedt me persoonlijke ontwikkeling met een praktisch handvat. Want wat ik leer, pas ik direct toe in de praktijk.’

    Verbeterdoel
    Het Imagine2 programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ten eerste is er een clinical leadership-programma dat de deelnemers in staat stelt een voortrekkersrol te vervullen bij het verbeteren van de zorg. Het onderdeel bestuurlijk programma betrekt de Raden van Bestuur en besturen van de medische staf. Het derde onderdeel, het verbeterprogramma, draait om een concreet verbeterdoel binnen de zorg. En juist die combinatie vond Honkoop aantrekkelijk: ‘Voor het verbetertraject kozen we in overleg met de Raad van Bestuur voor het onderwerp dure geneesmiddelen. Dat is problematiek die nu speelt in het ziekenhuis, en omdat de RvB achter dit verbetertraject staat, weten we dat er iets gebeurt met het werk wat we nu doen. Al zijn de bestuurders tot nu toe nog niet bij het verbetertraject zelf betrokken.’ Dat zal in orde komen in de tweede helft van het programma, waarin sessies met het bestuur zijn gepland.

    De samenwerking zoeken
    Dure geneesmiddelen: ze drukken op het budget van het ziekenhuis, maar een duidelijke visie op de keuze voor bepaalde middelen, was er bij het Albert Schweitzer ziekenhuis nog niet. Met de collega’s die ook deelnemen aan Imagine2, wil Honkoop hier verandering in brengen. ‘Wij willen een flowchart maken die kan helpen bij de keuze om een duur geneesmiddel voor te schrijven. Waar moet je aan voldoen, wie geeft er akkoord en welke geneesmiddelen komen in aanmerking? Het interessante is dat we gaandeweg het ziekenhuis beter leren kennen. Ik kom in contact met gremia waar een arts normaal gesproken niet zo veel mee te maken heeft. Zo blijken er collega’s die met dit vraagstuk al bezig zijn. Die mensen willen we dus meenemen in ons verbeterprogramma. Binnenkort hebben we bijvoorbeeld ook een afspraak met een zorgverzekeraar. We willen natuurlijk wel dat onze plannen aansluiten bij hun ideeën. In de gaten hebben wie de spelers zijn, niemand passeren en weten hoe je kunt samenwerken met verschillende persoonlijkheden, dat zijn belangrijke dingen die het programma me meegeeft. Het zijn voorwaarden om het verbeterprogramma duurzaam te laten slagen.’

    Waardevol
    Een van de grootste uitdagingen is het vinden van tijd voor het programma in de drukke agenda van een specialist. Honkoop: ‘Voor je het weet verzand je weer in de dagelijkse beslommeringen. Maar ik maak graag tijd; ik vind het programma heel inspirerend. Ik leer veel over leiderschapskwaliteiten en mijn eigen ontplooiing daarin. Ik ondervind hoe een project aan te pakken, er een leidende rol in te nemen en te zorgen dat het slaagt. Daar ga ik ook in de toekomst nog veel baat bij hebben.’

    TESTIMONIAL

    “Ik heb in dit programma ervaren dat ik soms naar voren moet bewegen, en soms een pas op de plaats moet maken, om de ander in beweging te krijgen. Dat pas ik nu toe in mijn werk.”


    Pieter Kees de Groot
    Gynaecoloog bij Spaarne Gasthuis

    Ervaringen van deelnemer Pieter-Kees de Groot

    Return on investment
    ‘Het Imagine2 programma loopt nu een half jaar en ik merk al dat ik veel heb geleerd. In mijn rol als voorzitter van een verloskundig samenwerkingsverband kreeg ik de behoefte om bestuurlijke achtergronden beter te begrijpen. Als voorzitter probeer je al die verschillende partijen, verloskundigen, kraamzorginstanties, gynaecologen en het ziekenhuis, bij elkaar te krijgen. Daar kon ik wel handvatten bij gebruiken.’

    Toepassen in de praktijk
    ‘Soms moet je een groep mee zien te krijgen in een koers, of je moet onderhandelen als je zoekt naar een oplossing. Ik leer nu hoe ik dat op verschillende manieren kan aanvliegen. Een verhelderende les was de boksles die we kregen. Ik ervaarde toen dat ik soms naar voren moet bewegen, en soms een pas op de plaats moet maken, om de ander in beweging te krijgen. Dat pas ik nu toe in mijn werk. We zijn bezig met de implementatie van een digitaal zorgpad voor patiënten. Ik wil heel graag dat die applicatie van de grond komt en heb de neiging om de kar te gaan trekken. Maar door me op gezette tijden juist even op de achtergrond te houden, zie ik dat anderen in beweging komen en zaken oppakken.’

    Persoonlijke ontwikkeling
    ‘In dit programma leer ik over mijn persoonlijkheid: ik ben soms een jonge hond, die enthousiast achter alle nieuwe ideeën aan rent. Ik leer nu dat als ik even afwacht, ik ruimte laat voor anderen om samen met mij op te trekken. Ik ben niet altijd de aangewezen persoon om een probleem op te lossen. Samen in beweging komen is dan waardevoller. Ik heb ook veel aan de gesprekken met mijn mentor. Zij staat dichtbij, kent mijn werkomgeving en kan me spiegelen in mijn plannen. Mentorsystemen voor AIO’s hebben we al langer. Maar op dit niveau is het nieuw voor mij. Die mentor, die houd ik er voorlopig wel in.’

    Betrokken bestuurders
    ‘Doordat de bestuurders zijn betrokken bij het programma, zijn ze nog beter op de hoogte van de kwaliteitsprojecten waar we in dit programma mee bezig zijn. Ik en mijn collega’s die ook aan Imagine2 deelnemen, leren ook beter de onderhandeling met hen aangaan. Het is belangrijk dat bestuurders betrokken zijn. Want als een dokter bestuurlijke dingen doet, dan moet daar tijd en geld voor gereserveerd zijn, het moet gefaciliteerd worden, zodat je je op die taken kunt focussen.’

    TESTIMONIAL

    “Ik merk dat ik de dingen die ik hier leer, toepas, en daarmee is mijn deelname voor mij geslaagd.”


    Davy Sudion
    Interventieradioloog en CMIO bij Noordwest Ziekenhuisgroep

    “Ik geef als CMIO medische input aan ict projecten. Aan mijn collega-medisch specialisten kan ik juist weer vertellen wat ict nodig heeft. Ik sla de brug, zodat ict projecten slagen en zodat in de strategie van het ziekenhuis ook meegenomen wordt wat medisch specialisten nodig hebben.”

    “Mijn verbetertraject dat ik oppak in Imagine2 gaat over het efficiënter inzetten van digitale en ict-toepassingen. Goede ideeën op dit gebied stranden vaak, omdat ict de taal spreekt van ict, en de medisch specialisten spreken zorgtaal. Ik wil die werelden dichter bij elkaar brengen. Uiteindelijk zou ik willen zien dat bijvoorbeeld apps en digitale vragenlijsten werk uit handen nemen, en zorgprofessionals geen handelingen verrichten die net zo goed geautomatiseerd zouden kunnen worden.”

    “Vandaag leerde ik: om verandering te realiseren is het nodig dat er geen frustraties ontstaan.”

    “Ik wil op dit moment de basis goed neerzetten met de CIO, zodat het breder inzetten van digitale toepassingen een logisch proces wordt, zonder frustraties. Dat is wat ik vandaag leerde van de gastspreker Tjeerd den Boer van De Librije: om verandering te realiseren is het nodig dat er geen frustraties ontstaan, dat er niet steeds drempels zijn waar mensen tegenaanlopen.”

    “Procesoptimalisatie gaat me aan het hart. Het is zonde als professionals veel tijd kwijt zijn met dagelijkse repetitieve handelingen die kunnen worden geautomatiseerd. In het IZA is een van de afspraken dat de kwaliteiten van professionals benut dienen te worden. Dat ze dingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Met goede automatisering speel je mensen vrij, om dat mogelijk te maken. Dat betekent veel voor een organisatie.”

    ”Zonder Imagine2 zou ik niet weten waar ik zou moeten beginnen.”

    “Het is een heel groot project, en daar heb ik geen ervaring mee. Deelname aan Imagine2 helpt me echt. Theoretische kennis is handig, want hoe pak je zoiets aan? Tot nu toe ging ik op een onderbuikgevoel, maar met bijbehorende theorie krijg ik meer structuur. Ik werk mijn why, how, what uit, en kijk naar wat ik nodig heb om de verandering in te zetten. Zonder dit programma zou ik niet weten waar ik zou moeten beginnen.”

    “Bovendien kan ik hier vragen stellen aan sprekers of sparren met de groep. Van anderen horen hoe ze knelpunten aanpakken, feedback krijgen, bevestiging vinden dat ik op de goede koers zit. Daar heb ik echt wat aan. Ik leer bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om binnen het ziekenhuis met veel verschillende mensen over mijn project te praten. Op die manier bouw je relaties op met mensen die je verder kunnen helpen, en als je overal het zaadje plant van je idee, groeit het beter. Alleen ga ik het resultaat pas over heel lange tijd zien.”

    “Tijdens de modules zit ik echt even aan mijn project, ben ik uit de waan van de dag. Het is voor mij heel belangrijk dat we hier niet alleen maar informatie zitten op te nemen. Dan zou je daarna naar huis gaan, en er niks meer mee doen. Ik merk dat ik de dingen die ik hier leer, toepas, en daarmee is mijn deelname voor mij geslaagd.”

    TESTIMONIAL

    “Imagine 2 brengt de clinical leaders van de toekomst, verdieping , verbreding en inspiratie om morgen hands-on aan de slag met het verbeteren van de zorg. Daarnaast fijn om met gelijkgestemden uit andere klinieken in een fijne omgeving van gedachten te kunnen wisselen over uiteenlopende werkgerelateerde onderwerpen.”

    Ralph Leunissen, Iske van Luijk, Marieke de Doelde
    Medisch specialisten HMC

    Waarom dit verandertraject?
    De medisch specialistische zorg staat voor een opgave om passende zorg (IZA) te implementeren in de werkprocessen van een ziekenhuis. Passende zorg moet op een geleidelijke en gecontroleerde manier worden vormgegeven. Daarvoor helpen kaders en is het belangrijk dat stuurinformatie voor de betrokkenen, in de eerste plaats de OE’s, beschikbaar is. Ziekenhuizen zijn trajecten gestart om dit te realiseren, te monitoren en de consequenties inzichtelijk aan het maken.

    Wat gaat er veranderen?
    Uitvoering moet worden gegeven aan het voorrang geven van hoogcomplexe zorg ten opzichte van laagcomplexe zorg op een gecontroleerde en geleidelijke manier. Dit veranderproject maakt helder aan welke kaders/voorwaarden de inrichting van Passende Zorg moet voldoen (zoals productie, opleiding, STZ-erkenning etc.), zodat de vakgroepen beter inzicht krijgen hoe Passende Zorg uitgerold kan worden en daarin bewuste keuzes kunnen maken.

    Hoe gaan we dat doen en wie zijn er bij betrokken?
    De clinical leaders gaan kaders stellen en inzichtelijk maken. Hierbij wordt de huidige planning en control cyclus (P&CC) uitgebreid met stuurinformatie zodat deze inzicht geeft in consequenties van ombuigen van zorgstromen zodat bewuste keuzes mogelijk worden. P&CC zal voor dit doel gekoppeld gaan worden aan de financiële administratie en integraal capaciteitsmanagement. De clinical leaders gaan in gesprek met Integraal Capaciteits Management, Finance, Zorgtransformatie, Kwaliteit, RvB en GBMS. Daarna wordt met OE’s gesproken om voor die OE de passende zorg plannen die zij hebben voor de nabije toekomst door te rekenen in de P& CC en de resultaten te monitoren.

    TESTIMONIAL

    “Van Imagine2 heb ik geleerd dat in zo’n groot project, waarbij er veel samenhang is met andere zaken, het streven naar ‘continuous change’ erg helpend is: kleine stapjes, samen met elkaar, vanuit de werkvloer.”


    Laila van der Heijden
    Kinderarts Jeroen Bosch Ziekenhuis

    Kinderdagbehandeling van de toekomst

    De ambitie is om de zorg voor kinderen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Op de kinderdagbehandeling wordt momenteel een breed scala aan zorg geleverd, met betrokkenheid en wisselende afhankelijkheid van diverse zorgverleners. Maar ook zijn er lange wachttijden op de spoedeisende hulp, lijken kinderen niet altijd op de voor hen optimale plek in het ziekenhuis te zitten (terwijl zij bijvoorbeeld wachten op diagnostiek / uitslagen / beoordeling van arts / effect van therapie) en kan het zijn dat kinderen onnodig lang opgenomen zijn in het ziekenhuis (bijvoorbeeld voor voeding per sonde).

    Vanuit het streven om zorg op de juiste plek te willen leveren, effectief, met doelmatige en toekomstbestendige inzet van mensen, wordt gewerkt aan de kinderdagbehandeling van de toekomst. Het is fijn als een deel van de zorg die nu plaatsvindt in de kliniek, verschuift naar dagbehandeling en/of naar huis als dat mogelijk is. En wellicht kan een deel van de zorg die op de kinderdagbehandeling wordt geleverd, ook wel thuis plaatsvinden. Zodat er ruimte ontstaat voor andere kinderen in de kliniek of op de dagbehandeling, bijv. in het kader van spoedzorg.

    Samen met verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistant, medisch pedagogisch zorgverleners, secretaresses en kinderartsen is er gebrainstormd over hoe de kinderdagbehandeling van de toekomst eruit kan komen te zien. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Wie heeft welke rol? Welke zorg moet in het ziekenhuis en wat kan thuis, bijv. in samenwerking met kinderthuiszorg en transferverpleegkundigen? Er wordt gewerkt aan een gemeenschappelijk plan met concrete acties naar de toekomst toe. Een werkinstructie Zorg thuis en het verder uitwerken van verpleegkundig leiderschap op de kinderdagbehandeling zijn hier voorbeelden van.

    TESTIMONIAL

    “Imagine2 heeft me geholpen inzicht te krijgen in veranderprocessen op het niveau van het individu, maar ook de (zorg)organisatie. Door de groepsbijeenkomsten heeft het me ook steun gegeven in het uitwerken en volhouden van plannen.”


    Miriam Goudmit
    Klinisch psycholoog OLVG

    Waarom dit project?
    In Amsterdam heeft bijna 60% van de bevolking een migratieachtergrond en zijn er grote gezondheidsverschillen. Ze zeggen hier: “met iedere halte van de metrolijn van Zuid naar Noord, dalen de levensverwachting en de gezond geleefde jaren”. Artsen en (hoogopgeleide) verpleegkundigen van het OLVG zijn daarentegen weinig divers. Dat kan zorgen voor interculturele communicatie problemen. Denk aan levenseindezorg, beperkt zicht op problemen van mensen met lage sociaal-economische status en lage gezondheidsvaardigheden en soms een taalbarrière. Communicatieproblemen leiden tot minder patiënttevredenheid, slechtere kwaliteit van zorg, een slechtere toegang tot zorg én minder werkplezier van de medewerkers.

    Wat moet er veranderen?
    De doelstelling is tweeledig. Enerzijds willen we de ‘awareness’ vergroten, dat wil zeggen dat artsen en verpleegkundigen zich bewust zijn van de invloed van (hun eigen) cultuur op normen, waarden en communicatiestijl. Anderzijds willen we de interculturele communicatievaardigheden van zorgprofessionals verbeteren, door in te zetten op kennis en vaardigheden om cultureel-etnische verschillen en taalverschillen te overbruggen en deze ook consequent toe te passen.
    Hoe gaan we dat doen en met welk gewenst resultaat? Er is actie nodig op veel verschillende afdelingen. Hierbij leren we van onze eerdere ervaringen op de afdeling geriatrie, sinds 2 jaar STZ Expertisecentrum cognitieve stoornissen bij ouderen met een migratie-achtergrond. Om het bewustzijn te vergroten, zetten we in op het maken van een korte motiverende film met patiëntervaringen en best practices van collega’s. Daarnaast willen we op verschillende afdelingen aannames en misvattingen over toetsen over cultureel sensitieve zorg, middels een interactief kaartspel. We willen daarnaast kennis en vaardigheden van onze collega’s vergroten door de opleidingsmogelijkheden te optimaliseren en beter onder de aandacht te brengen. Het gaat zowel om een e-learning interculturele communicatie, discipline overstijgend verdiepend onderwijs als docentprofessionaliseringscursussen. We gaan na of diversiteit als kwaliteitscriterium kan gelden en meer ingebed kan worden in persoonsgerichte zorg én in digitale zorg. (Ten slotte wil ik de aandacht vestigen inclusief werven en selecteren, het belang van inclusief wetenschappelijk onderzoek en inzetten van tolken en innovatieve (AI) oplossingen bij taalbarrières.

    Wie zijn erbij betrokken?
    Vakgroep geriatrie, vakgroep psychiatrie & medische psychologie, het Leerhuis, diversiteitswerkgroep ‘Voor Iedereen’, en natuurlijk ook: de medische en verpleegkundige staf, Raad van Bestuur, en de zorgprofessionals van alle specialismen.

    TESTIMONIAL

    “Het doel is om zoveel mogelijk patiënten goede zorg leveren op een duurzame manier door de OK-ruimte die er is optimaal te benutten​.​”


    Annekatrien van de Kar
    Plastisch chirurg, OLVG

    Waarom dit project?
    Het OLVG kent een aanzienlijke reductie in het aantal beschikbare electieve OK’s met een toenemende wachtlijst. Het doel is om zoveel mogelijk patiënten goede zorg leveren op een duurzame manier door de ruimte die er is optimaal te benutten.

    Wat moet er veranderen?
    Op verschillende niveaus moeten processen worden aangepast. Bij dit project zijn veel verschillende groepen betrokken en vele factoren bepalen het succes:

    • Gedrag en cultuurverandering (op alle niveaus nodig, aanspreekcultuur creeeren)
    • Proces optimalisatie op de OK :
      • adequate dag start en evaluatie einde dag
      • unieke netten aanpakken
      • wisseltijden minimaliseren
      • tijdige dagstart
      • snijtijd analyses
    • Planningsoptimalisatie
    • Centraliseren van de planners
    • Opschonen OK orders
    • Goede OK orders aanmaken door specialist (snijtijd planning versus realisatie, goede netten orderen)

    Hoe gaan we dat doen?
    Het meenemen van vakgroepen en OK-medewerkers is essentieel. De afgelopen jaren is er al veel gedaan en er is ‘verandermoeheid’.

    • Sessies met alle betrokken snijdende vakgroepen en anaesthesie om te kijken waar verbeteringen te halen zijn
    • Met alle betrokken werknemers het gesprek aangaan en om verbeterpunten vragen (afdelingen , recovery, schoonmaak, CSA, OK personeel, anaesthesie personeel,
    • Voorzien van goede data
      • Power BI dashboards
      • Delen van data via one pager
      • Dag evaluaties invoeren
    • Structureel op de agenda in overleggen zetten
    • Nieuwe opzet TPO snijdend en TPO RVE

    Resultaten
    We zien langzaam dat de noodzaak tot een betere efficientie doordringt en dat er wel iets gaande is in de cultuur. De OK benutting verbetert helaas nog niet zo snel als we zouden willen. Belangrijk is om het duurzaam te implementeren, het moet echt een structurele verandering worden.

    Wie zijn erbij betrokken?
    Het projectteam bestaat uit een orthopeed, anesthesist en plastisch chirurg, met ondersteuning van bedrijfskundig manager OK en capaciteitsmanager OK. Zij staan in nauw contact en rapporteren aan de RvB. Betrokkenen zijn de OK en alle vakgroepen die sessies hebben op de OK. En iedereen werkt in het hele traject dat een patiënt doormaakt van poli naar OK. KPMG is tijdelijk ingehuurd door de RvB, maar zij zijn inmiddels weer weg.