Veelgestelde vragen
Op deze pagina beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.
Waarom biedt Erasmus Centrum voor Zorgbestuur aparte programma's voor de zorgsector?
Bij algemene managementprogramma’s of MBA’s hebben de docenten vaak geen of weinig kennis van de gezondheidszorg. Zij kunnen lastig feedback geven op de managementvraagstukken die spelen binnen de zorg, gekenmerkt door een specifieke combinatie van publieke, private en professionele aspecten.
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur ziet zichzelf niet alleen als opleider. We zien onszelf ook als partij in de ontwikkeling van de gezondheidszorg als geheel. Leren door interactie staat daarom centraal. Onze docenten en inleiders kunnen de brug slaan naar de specifieke context van de gezondheidszorg. Van deelnemers verwachten we dat zij in staat zijn de vertaling te maken naar hun eigen werksituatie.
Waarom zijn de programma's zorgbreed?
Zorginstellingen maken steeds vaker deel uit van een keten van zorg. Het organiseren van effectieve allianties is een van de kernopgaven van managers en bestuurders in de komende jaren. Het is daarom relevant over domeingrenzen heen te kijken.
Ook vanuit carrièreperspectief is het voor deelnemers relevant om kennis te hebben van meerdere sectoren van zorg en hun netwerk te verbreden. Managers en bestuurders in de zorg maken hun carrière steeds minder vaak binnen één sector. Bovendien blijkt uit onze praktijk dat deelnemers in een divers samengestelde groep veel van elkaar leren.
Hoe groot is een leergroep? Hoe wordt de samenstelling bepaald?
Het aantal personen dat kan deelnemen aan een programma is gelimiteerd. Om didactische redenen bestaat een groep uit gemiddeld 20 personen. Dit betekent ook dat er selectie plaatsvindt. We stellen een optimale groep samen van deelnemers uit verschillende velden van zorg, met verschillende achtergronden en functies. Andere criteria zijn ingangsniveau (opleiding, werkervaring, huidige positie) en motivatie: de programma’s van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur zijn er voor mensen die verschil willen maken in de gezondheidszorg.
Bij de meeste programma’s vindt een intakegesprek plaats en in een aantal gevallen nodigen wij deelnemers gericht uit om mee te doen.
Wie zijn de programmadirecteuren? Wat is hun rol?
De programmadirecteuren ontwikkelen, begeleiden en voeren de opleiding uit. Zij zijn tijdens het hele programma aanwezig. Zij bewaken de rode draad en zorgen voor een cumulatief leerproces, samen met de deelnemers.
De programmadirecteuren van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur hebben een wetenschappelijk profiel en een gedegen kennis van de gezondheidszorg. Wij vinden het essentieel dat onderzoek en actuele kennis van het vak ten grondslag liggen aan onze programma’s. Onze programmaleiders beschikken over een ruime ervaring in het verzorgen van opleidingen en in het werken met groepen.
Wie zijn de docenten bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur?
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur beschikt over een exclusief docentencorps: personen op sleutelposities in de wereld van onderzoek, beleid en praktijk. Zij komen niet per definitie uit de zorg, maar zijn er wel sterk bij betrokken. Zij beschikken over vakkennis die relevant is, bevinden zich op posities die er toe doen voor de gezondheidszorg, zijn in staat grensvlakken te verleggen of nodigen uit eigen paradigmata binnenste buiten te keren. Zij zijn in staat een gezamenlijk zoekproces aan te gaan met de deelnemers, waarbij vragen en antwoorden vooraf niet altijd gegeven zijn.
We vullen ons docentencorps continu aan. We zoeken naast onze vaste docenten steeds naar goede inleiders die een kwalitatieve bijdrage kunnen leveren aan onze programma’s.
Waarom vinden volgeboekte programma's niet vaker per jaar plaats?
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is eerder een boetiek dan een supermarkt. We willen optimale kwaliteit leveren en alle aandacht geven aan de mensen die bij ons een opleiding volgen. De selectie van docenten/ inleiders en de intensieve begeleiding per leergroep maakt het vaak onmogelijk programma’s meer dan eenmaal in het jaar uit te voeren. Daarbij zijn er ook opleidingen die een looptijd hebben van langer dan een jaar.
Worden er diploma's uitgereikt?
Deelnemers die onze programma’s volgen, krijgen bij de afronding een certificaat. De Master of Health Business Administration wordt afgesloten met een geldig diploma. De MHBA is tevens geaccrediteerd door de FIBAA.
Zijn studiekosten aftrekbaar van de belasting?
Studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. Raadpleeg voor actuele informatie de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl).
Wat zijn de samenwerkingspartners van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur?
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur beschikt over een rijk netwerk van deskundigen uit de hoek van theorie, praktijk en beleid die een bijdrage leveren aan onze programma’s. Belangrijke partners zijn Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) en de NVZD.
Neem contact met ons op