Onderwijsprogramma’s
Startdatum
25-09-2024
Duur
19 maanden
Deelnemers over
MHBA
Documentatie
Brochure
Master of Health Business Administration
Een combinatie van strategisch perspectief, toepassing van bedrijfsconcepten in je eigen context en ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, dat biedt de MHBA in het kort. Een door de FIBAA internationaal geaccrediteerd bedrijfskundig programma, specifiek voor de zorg- en welzijnssector.
Je maakt een steile leercurve door, je groeit in je functie als leider in de zorg. Na de MHBA beschik je over een breed palet aan kennis en vaardigheden.
- Je hebt een stevige eigen visie op de toekomst van de zorg ontwikkeld
- Je weet deze te vertalen naar jouw dagelijkse praktijk en concrete resultaten
- Je hebt een waardevol netwerk van collega’s en experts opgebouwd
Wat kun je verwachten?
De MHBA heeft een cumulatieve opbouw. Je vergroot stapsgewijs je strategische kennis en je vaardigheden als leider. Je legt eerst de analytische basis met strategisch management en verdieping op procesoptimalisatie. Je werkt continu aan de ontwikkeling van je leiderschapsvaardigheden en reflecteert op jezelf: waar sta ik voor en waar ga ik voor als leider?
Het 2e jaar ga je aan de slag met verandermanagement, om ook in jouw praktijk positieve veranderingen te realiseren. Een combinatie van reflectie, feedback en kennisverwerving. Je sluit af met een thesis: een maatschappelijk, praktisch en wetenschappelijk relevant onderzoek naar een zelfgekozen bedrijfskundig thema.
Geef jij richting aan de zorg van de toekomst?
Hoe richten we de zorg zo in dat deze houdbaar blijft? Hoe spelen zorgorganisaties en leiders daarin een relevante rol? Dat is de gemeenschappelijke, maatschappelijke opgave waar je tijdens de MHBA aan werkt.
De continu veranderende gezondheidszorg vraagt om wendbare leiders, die ingrijpende keuzes kunnen maken en daarin evenwichtskunst tonen. Organisaties balanceren tussen samenwerken en concurreren, tussen innoveren en consolideren van goede zorg, tussen kwaliteit en betaalbaarheid. In de zorg komen veel belangen samen.
Wil jij – als leider in de zorg – daar persoonlijk een verschil in maken?
“In de MHBA leren deelnemers vanuit een meervoudig perspectief te kijken naar maatschappelijke vraagstukken en hun eigen rol. Dat is noodzakelijk om wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk van meerwaarde te laten zijn. Door bedrijfskundige inzichten te vertalen naar een krachtige visie ontwikkelt men zich als leider in de zorg.”
Maarten Janssen
programmadirecteur MHBA
Praktische informatie
Accreditatie en graad
De MHBA is internationaal geaccrediteerd. Na succesvolle afronding ontvang je de graad MHBA (Master of Health Business Administration). Deze wordt verleend op basis van een buitenlandse wettelijke regeling (zie toelichting bij de FAQ’s).
Investering
€41.500 in 2024, incl. studiemateriaal, literatuur, arrangementen tijdens de onderwijsdagen en de studieweek. Extra kosten voor logies en ontbijt tijdens de onderwijsdagen bedragen ca. €2.300. De groep bestaat uit maximaal 22 deelnemers.
Kosten onder voorbehoud van inflatiecorrectie.
- Download brochure [PDF]
Data
September 2024 t/m juni 2026 (zie brochure voor volledig programma en data).
Het programma bestaat uit:
- 14 bijeenkomsten van 2 - 3 dagen (5 - 8 dagdelen)
- een studieweek op locatie in Nederland
- 5 dagdelen intervisie
- 4 dagen onderwijs in Rotterdam
Locatie
Conferentiehotel Villa Heidebad, Epe (voor meerdaags onderwijs) en campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Aanmelden
Wij helpen je graag verder
prof. dr. ir. Kees Ahaus
Kees Ahaus is academisch directeur van de MHBA. Ook is hij full professor in Health Services Management & Organization (HSMO). Zijn onderzoeksinteresse richt zich op waardegedreven zorg, verbetering van de kwaliteit van zorg en geïntegreerde, organisatieoverstijgende keten- en netwerkzorg.
Lees meer
dr. Maarten Janssen
Maarten Janssen is programmadirecteur MHBA, docent, leerbegeleider en onderzoeker. Zijn focus ligt op onderwijsvernieuwing, ontwikkeling van procesvaardigheden, leiderschap en van werkvormen voor individueel en collectief leren.
Lees meer
dr. Maaike Moen
Maaike Moen is programmanager MHBA. Een steentje bijdragen aan de kwaliteit van de gezondheidszorg van nu en die van de toekomst is haar voornaamste drijfveer: een gezond leven draagt bij aan een goede kwaliteit van leven.
Lees meer
dr. Oemar van der Woerd
Oemar van der Woerd is programmamanager MHBA, onderzoeker en docent. Zijn onderzoek richt zich op het (be)sturen van zorgnetwerken en wat dit betekent voor alledaagse praktijken van besturen, beleid en leiderschap.
Lees meer
Neem contact op
Laura de Bruijn
Programmacoördinator
Werkdagen
maandag, dinsdag, woensdagochtend en vrijdag
Bel me terug
MHBA in beeld
Veelgestelde vragen
Hoe wordt de kwaliteit van de opleiding bewaakt?
Onze opleiding is door de FIBAA internationaal geaccrediteerd als MHBA-opleiding. Iedere 7 jaar doorloopt de opleiding het traject voor heraccreditatie. Zo voldoen we aan de eisen die gelden voor een kwalitatief hoogwaardig programma. De programmaleiding is daarnaast eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleiding. Dit doen we o.a. door uitgebreide evaluaties met docenten, deelnemers en externe stakeholders.
Wat betekent de FIBAA-accreditatie voor de MHBA?
De MHBA is internationaal geaccrediteerd door de ‘Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA), gevestigd in Duitsland (Bonn). Het is een internationaal opererend accreditatieorgaan dat accrediteert op basis van de ‘State Treaty on the Accreditation of Higher Education Institutions (Studienakkreditierungsstaatsvertrag). De FIBAA wordt internationaal erkend, is geregistreerd in EQAR en is lid van de ENQA. De MHBA van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is in 2021 opnieuw geaccrediteerd voor 7 jaar. Dat betekent dat de MHBA het kwaliteitsstempel van de FIBAA mag voeren tot en met 2028. De FIBAA-accreditatie garandeert dat de inhoud van de MHBA voldoet aan de internationale eisen en standaarden van een hoogwaardig programma. De nadruk ligt op de theoretische relevantie en praktische toepasbaarheid. Het garandeert bovendien dat het kwaliteitsbeleid van de opleiding zelf op orde is.
Welke graad krijg ik na het afronden van de MHBA?
Na het succesvol afronden van de MHBA-opleiding ontvang je van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur namens de Erasmus Universiteit Rotterdam een Master of Health Business Administration diploma, met de overeenkomstige graad MHBA. Deze MHBA-graad wordt verleend op basis van een buitenlandse wettelijke regeling – zie toelichting hierboven- en dus niet op basis van de Nederlandse Wet op het Hoger Onderwijs (WHW). De H voor ‘Health’ geeft aan dat het om een specifiek op de zorg gerichte opleiding gaat. Verder is het gebruikelijk om bij de titel te vermelden waar het diploma is behaald, in ons geval dus Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Wat is het verschil tussen MHBA en een MSc titel?
De MSc-titel (i.e. Master of Science) is een wettelijk beschermde titel, die enkel mag worden gevoerd als de opleiding als Master of Science programma is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het MHBA-programma van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is echter door de FIBAA als MHBA-programma geaccrediteerd. Zie toelichting bij de vorige vraag.
Waarom vind ik mijn MHBA-diploma niet terug in het CROHO-register?
In het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) worden enkel graden geregistreerd die zijn verleend op basis van de Nederlandse Wet op het Hoger Onderwijs (WHW) en na accreditatie door de NVAO. Dit geldt niet voor de MHBA (zie toelichting hierboven). Voor een kopie van je originele MHBA-diploma kun je contact opnemen met Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.