Laprélezing 2023

Van betere antwoorden naar betere vragen

Laprélezing door Floris Alkemade, 1 november 2023

Architect en voormalig Rijksbouwmeester Alkemade gebruikte zijn verbeeldingskracht om een wenselijk en realiseerbaar toekomstbeeld van Nederland te schetsen. Ook boog hij zich over de veelomvattende cultuuromslag waar de maatschappij voor staat.

In deze lezing wil hij perspectief bieden, inspireren met ideeën die bruikbaar zijn voor de praktijk en aanzetten tot meer veranderingsgezindheid: verbeeldingskracht als de kraamkamer van nieuwe moed.

Pauline Meurs was dagvoorzitter van deze middag over zorg, maatschappij, kunst en wetenschap.

“We hebben de toppen van ons kunnen bereikt maar tegelijkertijd zien we ook de meest essentiële systemen vastlopen. Macht en onmacht ontmoeten elkaar in deze tijd van transitie.”

Floris Alkemade

Architect

Onderzoek

Naast de Laprélezing door Floris Alkemade kwamen twee promovendi van ESHPM aan het woord.

Françoise Johansen presenteerde haar onderzoek naar mogelijke veranderingen in cultuur, structuur, praktijken en bestuur in het verduurzamen van het gezondheidszorgsysteem vanuit een transitieperspectief.

Jonathan Berg presenteerde zijn onderzoek naar ondersteuning van mensen in kwetsbare situaties, met bijzondere aandacht voor bestaanszekerheid, maatwerk en samenwerking in het sociaal domein.

Kunst

Kunst van Bert Hermans en muziek van Maat Saxophone Orchestra omlijstten de bijeenkomst.

Voorafgaand aan de lezing bezochten Ruud en Marga Lapré met een gezelschap van genodigden de Erasmus Gallery en de nieuwste artistieke aanwinst van de Erasmus Universiteit: een mural door graffiti-artiest Mick Larock. De muurschildering is woensdag 8 november officieel ingehuldigd. Larock gaf persoonlijk een toelichting op dit werk en op de werken die zijn tentoongesteld in de Erasmus Gallery. Dit in het kader van het lustrum van de Erasmus Universiteit. De mural is gemaakt op het S-gebouw op de campus. De tentoonstelling in de Erasmus Gallery is de komende tijd gratis te bezoeken.

Over de Laprélezing

De Laprélezing wordt eens in de twee jaar georganiseerd door Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) en Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, ‘Met als doel om kennis over het specifieke van besturen in de zorg te verbinden met de praktijk, verschillende generaties met elkaar in contact te brengen en betekenisvolle parallellen te trekken met kunst’, aldus naamgevers Marga en Ruud Lapré. Ruud Lapré is medeoprichter van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Hij was van 1980 tot 2002 hoogleraar gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, faculteit-studierichting Beleid en Management Gezondheidszorg, nu ESHPM. In 2023 organiseren wij de derde editie van deze lezing.

Achtergrond Laprélezing en Ruud Lapré

Ruud Lapré is een van de oprichters van wat nu Erasmus Centrum voor Zorgbestuur heet. Jarenlang was hij een belangrijke steunpilaar, inspiratiebron en zakelijk geweten. Zijn kennis van de sector en zijn visie op besturen zijn belangrijke bouwstenen geweest voor de ontwikkeling van onze programma’s. De Masterclass is daarvan het meest sprekende voorbeeld. Ruim twintig jaar geleden begonnen op zijn initiatief, was en is dé Masterclass een begrip in de wereld van zorgbestuur. Overigens is Ruud niet alleen een founding father van ons centrum, maar ook van het instituut voor Beleid & Management Gezondheidszorg (tegenwoordig Erasmus School of Health Policy & Management ofwel ESHPM).

Kwetsbaarheid
Ruud en zijn vrouw Marga hebben middelen beschikbaar gesteld om eens in de twee jaar aandacht te vragen voor het specifieke van besturen in de gezondheidszorg. Kennis van de sector is onontbeerlijk om een goede bestuurder te kunnen zijn, aldus Ruud. Maar die kennis van binnen moet gecombineerd worden met kennis van buiten. Voor zorgbestuurders geldt dat zij én het primaire proces van zorgverlening moeten begrijpen én in staat moeten zijn strategische keuzes te maken met distantie en kennis van de context. De overtuiging en ervaring van Ruud is ook dat leidinggeven aan een zorginstelling pas goed mogelijk is als bestuurders weten wat afhankelijkheid van zorg doet met mensen. Patiënten en cliënten zijn kwetsbaar en dat mag nooit veronachtzaamd worden.

Visie op zorgbesturen
Ruuds gedachtegoed brengen wij verder in de vorm van een tweejaarlijkse Laprélezing. Wij organiseren deze bijeenkomst met ESHPM. Geheel in lijn met de passie van Ruud Lapré, is er tijdens het programma ook aandacht voor kunst.