Gedeeld leiderschap in netwerken

Gedeeld leiderschap in netwerken

Gedeeld leiderschap gaat over dat wat tussen mensen gebeurt. Het gaat over het mobiliseren van leiderschap op alle lagen van het zorgstelsel: in de samenleving (tussen formele en informele zorg, tussen zorg en sociaal domein en lokale ondernemers), op werkvloeren (tussen zorgverleners en cliënten/patiënten, tussen zorgverleners onderling en zorgverleners en management/bestuur), tussen organisaties (netwerkvorming) en tussen de verschillende lagen van ons stelsel (overheden en veldpartijen).

“Gedeeld leiderschap is belangrijk om grote gedeelde zorgen het hoofd te kunnen bieden. De oplossing vraagt commitment, het activeren van de energie om het samen te willen doen. Wat kan ieders bijdrage zijn?​”

prof. dr. Wilma van der Scheer

bijzonder hoogleraar Leiderschap en Besturing in de Zorg en directeur van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Studiedag

De studiedag van 14 mei 2024 stond in het teken van Gedeeld leiderschap in netwerken. Organisaties in zorgnetwerken hebben de intentie om samen te werken vanuit gedeeld leiderschap, maar de uitvoering is weerbarstig. Het kan hard werken zijn om niet verstrikt te raken in de verschillende belangen, perspectieven en administratieve eisen. Welke moed en moeite vraagt dit? Bekijk hier de terugblik op de dag.

Meer over Gedeeld Leiderschap bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

In ons onderzoek en onze onderwijsprogramma’s komt dit thema steeds weer terug. Lees hier meer over wat Erasmus Centrum voor Zorgbestuur doet op het thema Gedeeld Leiderschap in netwerken.

In onze programma’s

Gedeeld leiderschap komt terug in al onze programma’s. In de leergangen Gedeeld Leiderschap in de OuderenzorgRegie in Zorgnetwerken en Zorgketens en Imagine2 neemt het een centrale plaats in. 

In ons onderzoek

Hoe geven managers en professionals in organisaties samen invulling aan de strategische opgaven van de organisatie? Wat vraagt dat van bestuurders? Deze vragen staan centraal in het onderzoek naar shared governance in onze Academische werkplaats. 

Bijzonder hoogleraar

Wilma van der Scheer is bij ESHPM benoemd tot bijzonder hoogleraar Leiderschap en Besturing in de Zorg. Haar inaugurele rede en het symposium dat we organiseerden bij haar inauguratie gingen ook over dit onderwerp. 

De etnografie van zorgende netwerken

Netwerken: als werkwoord is het betwist en verknoopt met verschillende actoren, belangen en beleidslagen. in zijn promotie-onderzoek richt Oemar van der Woerd zich op de vraag hoe netwerken zich als praktijk ontvouwt in het Nederlandse zorglandschap, en welke gevolgen dat heeft voor het dagelijks werk van professionals, bestuurders en beleidsmakers in de sector.

Op 29 mei 2024 promoveerde Oemar van der Woerd op zijn onderzoek ‘De etnografie van zorgende netwerken: het uiteenrafelen van een sturingsorde in de maak’. Oemar van der Woerd werkt vanuit Erasmus Centrum voor Zorgbestuur in de Academische Werkplaats samen met Wilma van der Scheer aan onderzoek op dit thema. Voor specifieke vragen of verzoeken, neem contact met hem op. 

Doorpraten over Gedeeld leiderschap in de zorg? Of heb je vragen?

Wij spreken je graag! 

 

Meer over gedeeld leiderschap en netwerken

Oratie en symposium

Podcast

Podcast 'Voorzorg'

met Wilma van der Scheer in gesprek met Zorgvisie