Denken toekomstig leidinggevenden anders over goed leiderschap dan zorgmanagers van nu? Masterstudenten van Erasmus School of Health Policy & Management en deelnemers van de MHBA van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur gingen met elkaar in gesprek over de verschillende behoeften en uitdagingen van generaties die werken in de zorg.
Twintigers zijn het, aan de start van hun loopbaan. Toch hebben de studenten van de master Zorgmanagement van ESHPM wat te leren aan de deelnemers aan de MHBA, van wie de meesten een senior functie hebben in de zorg. Een MHBA’er noemde de bijeenkomst “een relevante samenwerking tussen verschillende studenten die leren in de zorg. Ook wij zijn nog lerende.” Onder het genot van een diner tijdens een module van de MHBA, gingen de deelnemers en studenten met elkaar in gesprek. Juist die laagdrempelige ontmoeting was van waarde: er ontstond een open gesprek. Bijvoorbeeld over de eigen waardenkaders: hoe zijn deze ontstaan? Welke rol heeft de persoonlijke omgeving hierin gespeeld? Studenten en deelnemers bespraken specifieke momenten zoals een spannend gesprek of een aanmoediging van een collega, en juist ook het (persoonlijke) verhaal daarachter.
Uitwisseling
Niet alleen leerden de studenten van de master Zorgmanagement over de praktijk van het werk van (medisch) managers en directeuren met jaren ervaring in de zorg. Ook de reeds werkzame generaties in de zorg leerden van de verfrissende (en soms ook prikkelende) ideeën van de studenten. Vragen waar gezamenlijk bij stil werd gestaan waren onder andere: hoe organiseer je voldoende ruimte voor de verschillende behoeften en uitdagingen voor generaties? Welke ondersteuning is hiervoor aanwezig in de zorgorganisatie? Een opkomend vraagstuk, nu er soms wel vier verschillende generaties in zorgorganisaties werkzaam zijn.
Leiderschap
Het gesprek ging ook over leiderschap, en daar bleken de generaties visies te delen. Anderen iets gunnen, op tijd plaats maken en ook specifiek oog hebben voor diversiteit in brede zin: volgens de studenten en professionals zijn dat belangrijke, maar soms wat onderbelichte aspecten van leiderschap. Opvallend was dat de verschillen binnen generaties soms groter kunnen zijn dan de verschillen tussen generaties. Deze avond werd voorbij stereotyperingen gedacht en gesproken en onderling veel geleerd. Zo gaf een student van de master Zorgmanagement aan: “De avond was voor mij een waardevolle gelegenheid om te leren hoe ervaren managers en leiders in de zorg urgente problemen benaderen, en het relationeel werk wat nodig is zowel binnen als buiten de organisatie.”
Deze wederzijdse uitwisseling tussen (werk)generaties smaakte naar meer: in onze programma’s blijven we graag tijd en ruimte maken voor ontmoetingen als deze.
Dank aan de studenten van de master Zorgmanagement en deelnemers van de Executive Master of Health Business Administration voor hun bijdrage aan deze avond.
Meer weten over de onderwijsprogramma’s van Erasmus School of Health Policy & Management en Erasmus Centrum voor Zorgbestuur?