De toekomst van de zorg vraagt om bestuurlijk leiderschap dat verder gaat dan traditionele grenzen. Verpleegkundig bestuurders brengen zowel verpleegkundige als bestuurlijke verantwoordelijkheid samen en bevinden zich in alle sectoren en op alle lagen in het zorgsysteem. Zij hebben daarmee een cruciale rol in het verleggen van grenzen voor toekomstbestendige zorg. Maar hoe bereid je hen daarop voor?
Het nieuwe programma Bestuur voor Verpleegkundigen van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur speelt juist op die vraag in. Het is specifiek ontwikkeld voor verpleegkundigen in een strategisch-bestuurlijke positie die de toekomst van de zorg willen meebepalen en grenzen willen verleggen.
“Verpleegkundig bestuurlijk leiderschap betekent letterlijk en figuurlijk grenzen overstijgen: je ontwikkelt je eigen, unieke leiderschapsstijl. Die omarmt niet alleen de uitdagingen van de zorgsector, maar verbindt ook naadloos je professionele en bestuurlijke waarden.”

Catharina van Oostveen
programmaleider en bestuurder, toezichthouder en docent
Centraal in het programma staan 3 thema’s:
- Eigen professionele identiteit en besturen: ontdekken wat voor bestuurder men is en hoe persoonlijke en professionele waarden richting geven aan leiderschap en bestuurlijke keuzes.
- Bestuurlijke dynamiek: begrijpen van de verschillen tussen professionele en bestuurlijke contexten en effectief navigeren door bestuurlijke processen en complexe besluitvorming.
- Besturen in nieuwe tijden: ontwikkelen van kennis en tools om impactvolle, gedragen besluiten te nemen en regie te pakken in de toekomst van de zorg.
De eerste groep verpleegkundig bestuurders start in september 2025, onder de ervaren leiding van dr. Catharina van Oostveen en prof. dr. Wilma van der Scheer.