De introductie van marktwerking in de zorg (2006), in combinatie met de financiële crisis (start in 2007), heeft geleid tot een extreme focus op risicobeheersing bij banken, zorgverzekeraars en noodgedwongen ook bij zorgorganisaties, zo toont Tessa van Dijk aan in deze inzichtgevende studie.
De verscherpte eisen aan banken en zorgverzekeraars ‘vertalen’ zich in striktere voorwaarden voor leningen, hogere eisen ten aanzien van risicobeheersing en financiële monitoring. Hieraan tegemoet komen vraagt grote inspanning van zorgorganisaties. Dit resulteert in nieuwe functies als interne account managers, auditors en salesmanagers, die in belangrijke mate bezig zijn met het produceren van de gevraagde informatie.
“De casus illustreert mooi hoe elke vorm van risicobeheersing weer nieuwe risico’s met zich mee brengt (naar Beck, 1992). Om de eigen risico’s te beheersen worden die namelijk ‘verplaatst’ naar de samenwerkende partijen, die noodgedwongen mee moeten in de controlezucht van de financiële instellingen, die dit zelf ook weer opgelegd hebben gekregen.
Een goed bedoeld, maar desalniettemin schadelijk spel van risicoverschuiving die op geen enkele manier bijdraagt aan de primaire doelstelling van zorgorganisaties.