Deel 4 in de podcastserie ‘Over zorg besturen”: Besturen en toezien in situaties van bijzonder beheer, door Richard Janssen.
Afgelopen jaren kwamen relatief veel zorgorganisaties in financiële problemen. Door institutionele veranderingen, en door ‘financialisering’. Publieke, maatschappelijke waarden verdwijnen naar de achtergrond. Risico komt steeds meer bij zorgorganisaties te liggen. En bijzonder beheer ligt op de loer, een precair onderwerp met mogelijk ongewenste reputatiegevolgen.
Richard Janssen kijkt naar de governance aspecten in zo’n situatie. Wat is de rol van bestuurders en toezichthouders bij de financiële ontwikkeling van organisaties? Wat betekent het voor hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Hij gaat dieper in op de verschillende fasen en welke handelingsperspectieven daarbij passen.
In de podcast gaat Wilma van der Scheer met Richard Janssen dieper in op het taboe van bijzonder beheer. En op hoe met name toezichthouders zich beter kunnen voorbereiden. Betekent meer ruimte voor ondernemerschap het uit het oog verliezen van publieke waarden? Ze kijken naar vernieuwende alternatieven zoals crowdfunding en institutionele beleggers in plaats van traditionele financiering. Naar onderwijs en woningbouwcorporaties, voor flexibel vastgoedgebruik. En tot slot: kan bijzonder beheer lastige beslissingen soms eenvoudiger maken?
De podcast is ook te beluisteren in je favoriete podcast app (Spotify, Apple podcasts, Podimo etc.), onder de titel ‘Over zorg besturen’.
Ter ere van het 20-jarig jubileum van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur halen we samen met experts het net op. Wat zijn de lessons learned van twintig jaar onderzoek naar de (be)sturing van de zorg? in de jubileumbundel ‘Over zorg besturen’ en de bijbehorende podcast verkennen we nieuwe wegen, en actuele kwesties.