Prof. dr. Wilma van der Scheer

Directeur
010 - 408 8554
vanderscheer@eshpm.eur.nl
Kamer J6-15

 

Wilma van der Scheer is directeur van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en bijzonder hoogleraar Leiderschap en Besturing in de Zorg bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). 

 

Haar leerstoel richt zich op nieuwe vormen van besturing en coördinatie passend bij de veranderende relatie tussen burgers en zorgorganisaties, patiënten en professionals. Daarbij wordt niet alleen gekeken wordt naar de formele posities – bestuur en management – maar ook naar de wijze waarop leiderschap wordt omarmd en omgezet in actie. Dat kunnen bestuurders zijn van zorgorganisaties of andere maatschappelijke organisaties, maar ook verpleegkundigen of artsen die verantwoordelijkheid willen dragen voor een betere (organisatie van) zorg. Dit gedeeld leiderschap is ook een belangrijk thema in het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van de Academische werkplaats zorgbestuur, waar Wilma sinds 2018 leiding aan geeft.

 

Wilma is programmadirecteur van de Master Class voor zorgbestuurders en Imagine2. Zij is kerndocent van de module leiderschap in de Master of Health Business Administration (MHBA) en de Academische Leergang Zorg Management. Bij andere onderwijsprogramma’s is zij betrokken als docent en afstudeerbegeleider.

 

Wilma heeft Beleid en Management Gezondheidszorg (BMG) gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna heeft ze een postdoctorale opleiding gevolgd voor organisatieontwikkeling en –verandering. Wilma begon haar loopbaan als organisatieadviseur in de gezondheidszorg. In 2002 richtte zij samen met Pauline Meurs en Ruud Lapré Erasmus Centrum voor Zorgbestuur op (voorheen Erasmus CMDz). In 2013 verscheen haar proefschrift 'Onder zorgbestuurders. Omgaan met bestuurlijke ambiguïteit in de zorg.'

 

Naast directeur van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is Wilma o.a. voorzitter van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, MIND Korrelatie en MIND Fonds voor psychische gezondheid.