header afbeelding

‘In de Master of Health Business Administration leren we u bedrijfskundige inzichten te vertalen naar een krachtige visie op de toekomst van de zorg en uw effectiviteit als leider te vergroten.’


Programmaleiding MHBA
 

Master of Health Business Administration

 • Op zorgsector toegesneden bedrijfskundig programma
 • Internationaal geaccrediteerd door de FIBAA als MHBA
 • Veel aandacht voor persoonlijke effectiviteit en leiderschap
 • Directe koppeling tussen theorie en de eigen werkpraktijk
 • Zorgvuldig samengestelde peer group van strategisch leiders
 • Diploma met titel Master of Health Business Administration (MHBA)
   

Over het programma
De MHBA combineert de ontwikkeling van een strategisch perspectief op de organisatie met de toepassing van innovatieve bedrijfsconcepten. Daarbij is veel aandacht voor de versterking van persoonlijk leiderschap van de deelnemers.

De gezondheidszorg heeft leiders nodig. Leiders die richting durven geven aan vernieuwing, die perspectieven van burgers die zorg nodig hebben weten mee te wegen en die andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en samenwerkingspartners actief betrekken. Leiders die de flexibiliteit hebben om in dit moeilijk voorspelbare veld tot een gedragen visie te komen en deze weten te vertalen naar de zorg van nu en die van de toekomst in concrete resultaten.
 
De Master of Health Business Administration (MHBA) is een door de FIBAA internationaal geaccrediteerd bedrijfskundig programma specifiek voor de zorg- en welzijnssector. Deelnemers doorlopen een steile leercurve die zorgt dat zij na de MHBA beschikken over een breed palet aan kennis en vaardigheden om verdieping te geven aan hun huidige of toekomstige rol. Bovendien hebben deelnemers na afloop een waardevol netwerk opgebouwd van critical friends, collega’s en experts.

Doelgroep

Het programma richt zich op leidinggevenden en professionals:

 • werkzaam op strategische posities binnen de zorg- en welzijnssector (bijvoorbeeld bij aanbieders van zorg en welzijn, zorgverzekeraars, toeleveranciers en overheden).
 • met enkele jaren strategische verantwoordelijkheid.
 • die zich verder willen bekwamen in hun vak of zich voorbereiden op een volgende carrièrestap.
 • met een hbo- of universitaire achtergrond, waar nodig aangevuld met een of meer managementcursussen.

Bij de samenstelling van de groep wordt actief gestuurd op variatie in achtergrond en deelsector waarin men werkzaam is. Deelnemers werken allen op strategisch niveau. De variatie in de groep maakt dat deelnemers kennis maken met een verscheidenheid aan denkwerelden, ervaringen en vakgebieden.

Programmaopzet
Theoretische verdieping en praktische toepassing gaan in de MHBA samen op. Actuele wetenschappelijke kennis uit het onderwijs wordt daarom direct verbonden met praktijkopdrachten, die deelnemers uitvoeren in hun eigen organisatie. Op deze wijze draagt nieuwe kennis direct bij aan het verbeteren van de werkpraktijk van de deelnemers.

Het programma omvat meerdaagse onderwijsbijeenkomsten op locatie, voorbereidende opdrachten, een studieweek en intervisiebijeenkomsten. Verwerkingsopdrachten en gastdocenten en -sprekers uit het zorgveld en daarbuiten zorgen voor inspiratie, brengen noodzakelijke kennis over en borgen de koppeling tussen theorie en praktijk. Toetsing gebeurt door middel van verwerkingsopdrachten (schriftelijk, presentaties, peer reviews en reflectieverslagen). Gedurende de laatste fase van de opleiding werken deelnemers aan het opzetten en uitvoeren van een afstudeeronderzoek op een zelfgekozen thema.


Praktische informatie

 • Start 25 september 2024 
 • Duur: 19 maanden deeltijd (inclusief individueel thesistraject).
 • Tijdsinvestering: het onderwijs bestaat uit 14 meerdaagse bijeenkomsten (van 2 of 3 dagen) op locatie, een studieweek, 6 dagdelen intervisie en 4 dagen onderwijs op de Woudestein campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 
 • De meerdaagse onderwijsbijeenkomsten vinden plaats in conferentiehotel Villa Heidebad te Epe (op de Veluwe).
 • Kosten: Het cursusgeld voor de MHBA bedraagt totaal € 41.500. Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, literatuur, arrangementen tijdens de onderwijsdagen en de studieweek. Betaling van het cursusgeld is in termijnen (max. 4) op aanvraag mogelijk.
 • Naast het cursusgeld bedragen de additionele kosten voor logies en ontbijt tijdens de onderwijsdagen +/-€ 2.300.
  NB. Dit bedrag is onder voorbehoud van inflatiecorrectie en betreft daarom een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
 • Voor het behalen van accreditatiepunten adviseren wij tijdig contact hierover op te nemen met de voor uw relevante beroepsvereniging. De MHBA is momenteel geaccrediteerd door de ABAN en de FGzPt.
 • Na succesvolle afronding van het programma ontvangt u de graad MHBA (Master of Health Business Administration) die niet wordt verleend op basis van de Nederlandse Wet op het Hoger Onderwijs (WHW), maar op basis van een buitenlandse wettelijke regeling (zie toelichting bij de FAQ’s).

Contact
Voor informatie en vragen kunt u terecht bij Laura de Bruijn.
E-mail: debruijn@eshpm.eur.nl  Telefoon: 010 – 408 8865. Zij is aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdag.