Dr. ir. Joost Zuurbier

Programmadirecteur leergang Financieel Bestuur in de zorg
010 - 408 8554
joost.zuurbier@qconsult.nl

 

Joost Zuurbier is programmadirecteur van de Leergang Financieel Bestuur in de zorg. Bij de MHBA is hij betrokken bij de module financieel management van zorgorganisaties.

 

Joost Zuurbier heeft na het afronden van zijn dissertatie aan de Universiteit Twente in 1994 als consultant diverse opdrachten in de gezondheidszorg en voor gemeentelijke overheden vervuld voor Q-Consult Bedrijfskundige Adviseurs te Utrecht. Hij is daarna werkzaam geweest als Hoofd Financieel Economische Zaken en Directiesecretaris in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Zijn kennisgebieden zijn bekostiging en financiering, DBC’s, management control, kostprijzen, planning & control, administratieve organisatie en bestuurlijke informatie voorziening. Sinds 1 januari 2001 is Joost Zuurbier als vennoot verbonden aan Q-Consult Bedrijfskundige Adviseurs.

 

Vanaf januari 2000 is Joost Zuurbier als landelijk projectleider en vervolgens deeltrajectleider betrokken geweest bij het project DBC 2003. Dit project heeft tot doel gehad om te komen tot vernieuwing van de financiering van ziekenhuiszorg alsmede de honorering van medisch specialistische hulp. Daarnaast is Joost de afgelopen jaren bij een aantal organisaties als financieel leidinggevende, directeur bedrijfsvoering of DOT projectleider actief geweest. Op dit moment is hij als adviseur verbonden aan de Economisch Wetenschappelijke Advies Raad van de stichting DBC Onderhoud.

 

Joost Zuurbier is auteur van vele artikelen op het gebied van Financiële Sturing en Bestuurlijke Informatie Voorziening.

 

 

 

Boeken:

  • Joost Zuurbier, Lilian Manschot, Coen van Lisdonk, "Onderhandelen over zorgproducten", Reed Business BV, Doetinchem, 2015
  • Zuurbier, J.J., Hartmann, F.G.H., “Integraal besturen in de zorg: Besturingsfilosofie en management control in zorginstellingen”, Elsevier Amsterdam, 2010 
  • Zuurbier, J., Krabbe-Alkemade, Y., “Onderhandelen over DBC’s: Een thematische benadering”, Elsevier Maarssen, 2007