Dr. ir. Joost Zuurbier

Programmadirecteur leergang Financieel Bestuur in de zorg
010 - 408 8554
joost.zuurbier@qconsult.nl

 

Joost Zuurbier is programmadirecteur van de Leergang Financieel Bestuur in de zorg en Verdiepingscyclus Strong Controllership. Bij de MHBA is hij betrokken bij de module financieel management van zorgorganisaties.

 

Joost Zuurbier heeft na het afronden van zijn dissertatie aan de Universiteit Twente in 1994 als consultant diverse opdrachten in de gezondheidszorg en voor gemeentelijke overheden vervuld voor Q-Consult Bedrijfskundige Adviseurs te Arnhem. Hij is daarna werkzaam geweest als Hoofd Financieel Economische Zaken en Directiesecretaris in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Zijn kennisgebieden zijn bekostiging en financiering, DBC’s, management control, kostprijzen, planning & control, administratieve organisatie en bestuurlijke informatie voorziening. Sinds 1 januari 2001 is Joost Zuurbier als vennoot verbonden aan Q-Consult Bedrijfskundige Adviseurs.

 

Vanaf januari 2000 is Joost Zuurbier als landelijk projectleider en vervolgens deeltrajectleider betrokken geweest bij het project DBC 2003. Dit project heeft tot doel gehad om te komen tot vernieuwing van de financiering van ziekenhuiszorg alsmede de honorering van medisch specialistische hulp. Daarnaast is Joost de afgelopen jaren bij een aantal organisaties als financieel leidinggevende, directeur bedrijfsvoering of DOT projectleider actief geweest. Op dit moment is hij als adviseur verbonden aan de Economisch Wetenschappelijke Advies Raad van de stichting DBC Onderhoud.

 

Joost Zuurbier is auteur van vele artikelen op het gebied van Financiële Sturing en Bestuurlijke Informatie Voorziening.

 

Recente publicaties:

  • Zuurbier, J.J., Episode based hospital reimbursement based on cost accounting: Mitigating financial risk (presented at the 33th Annual Congress European Accounting Association Istanbul 2010).
  • Groot, T., Zuurbier, J. NZa moet marktwerking niet stilleggen, Financieel Dagblad, 2 oktober 2009.
  • Groot, T., Zuurbier, J., Experiment winstuitkering in de zorg onnodig, Financieel Dagblad, 29 september 2008.

 

Dissertatie:

  • Zuurbier, Dr.ir. J.J. (1994, March 11). Financial Control in Hospitals. Universiteit Twente, 199 pp. Promotor(en): Prof. R.K. Stamper. Prof.dr. J. Bilderbeek. ISBN 90-9007012-5.

Boeken: