Nieuws en blogs

 

Twee nieuwe wetenschappelijke publicaties
31-01-2023
In december en januari werden twee artikelen gepubliceerd over netwerken in de zorg, van de hand van onder meer Oemar van der Woerd en Wilma van der Scheer.

Governance in de zorg en het fenomeen van onzekerheid
19-01-2023
Toenemende onzekerheden kunnen een gevolg zijn van nieuwe regelgeving, maar ook van onvoorspelbare veranderingen die een ingrijpende impact hebben.

Macht: je hebt het te doen
16-01-2023
Het Integraal Zorgakkoord is ondertekend, voor zorgorganisaties is de tijd aangebroken om te doen wat hen te doen staat: passende zorg leveren. Tijd om radicale keuzes te maken en buiten het oude sjabloon te denken, betoogt Helene Wüst.

Wilma van der Scheer over diversiteit in Skipr Quarterly
12-01-2023
Om mensen voor de zorg te behouden, is het belangrijk om diversiteit en inclusie te bevorderen. In Skipr een interview met Wilma van der Scheer over dit onderwerp.

Over de rode loper
09-01-2023
Wisselingen in het bestuur zijn historische momenten in een organisatie, ook in een ziekenhuis. Inhoudelijk komen er veranderingen want elk bestuurder zet graag zijn eigen ‘geurvlaggen’.

Het belang van het tussenland bij transitie
15-12-2022
Een transitie gaat gewoonlijk gepaard met een machtswisseling, en met angst. Wat betekent dit voor de leiderschapsrol? En is stilstand achteruitgang in een dergelijke periode? Tijdens het afscheid van @Pauline Meurs eerder dit jaar nodigde zij ons uit ons in het 'tussenland' te wagen en nieuwe wegen te verkennen, zonder haast.

3 februari: Oratie en symposium
13-10-2022
De aanvaarding van de bijzondere leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg door Wilma van der Scheer vieren wij met een symposium voorafgaand aan haar oratie.

Onderzoek: de menselijke maat in LSS
10-10-2022
De Lean Six Sigma (LSS)-benadering heeft een centrale rol in het management van de kwaliteit van de gezondheidszorg, maar de menselijke kant van LSS wordt ondergewaardeerd, pleiten Relinde de Koeijer en haar mede-auteurs.

Leiderschap in ontwikkeling op European Nursing Congress 2022
06-10-2022
Is leiderschap iets dat ver weg plaatsvindt in bestuurskamers? En voorbehouden is aan zelfverzekerde, ambitieuze mensen?

Podcast: Uitgestelde zorg
06-09-2022
In de tweedelige podcast ‘Uitgestelde zorg’ van ZonMw gaan onderzoekers, waaronder Roland Bal, Erasmus School of Health Policy & Management en Wilma van der Scheer, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, patiënten en zorgprofessionals in op de oorzaken en gevolgen van de COVID-19 crisis op de zorg.

Pauline Meurs: Inperking vrije artsenkeuze asociaal plan
29-08-2022
Pauline Meurs hekelt in haar column in FD het voorstel van het kabinet in het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin de zorgverzekeraar bepaalt welke arts je raadpleegt.

Healthcare potentials staan klaar voor elkaar
01-08-2022
Professionals en toekomstige zorgbestuurders die het verschil gaan maken in de eerstelijnszorg helpen een innovatief antwoord te vinden op actuele zorgvraagstukken.

Afscheidsrede Pauline Meurs
30-06-2022
De afscheidsrede van Pauline Meurs van 1 juli 2022 is hier terug te lezen en te kijken.

Kim Putters universiteitshoogleraar ‘Brede welvaart’
30-06-2022
Kim Putters wordt per 16 september benoemd als universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’ aan Tilburg University voor één dag in de week.

Bijzondere week Kim Putters: benoeming SER en eredoctoraat OU
20-06-2022
Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad in met de benoeming van prof. dr. Kim Putters als nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), waarvan hij sinds 2017 Kroonlid is.

Wilma van der Scheer: Crisismoe
13-06-2022
‘Lijdt het woord crisis aan inflatie? Of ben ik zelf gewoon crisismoe? Wanneer mag je iets eigenlijk een crisis noemen, vroeg ik mij af.’

Studio Erasmus over Topvorm
03-06-2022
De auteurs van Topvorm, Kim Putters en Maarten Janssen, waren te gast bij Studio Erasmus, de talkshow van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Afscheidsrede prof. dr. Pauline Meurs: 'Zorgen over grenzen'
24-05-2022
Prof.dr. Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg bij Erasmus School of Health Policy & Management en een van de grondleggers van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, spreekt op vrijdag 1 juli 2022 in het openbaar haar afscheidsrede uit met de titel 'Zorgen over grenzen'.

Bestuurders in beeld: 20 jaar onderzoek
22-04-2022
Wie zijn de mensen in de top van het Nederlandse zorgbestuur? Welke weg hebben ze afgelegd naar hun positie als bestuurder, en hoe vullen ze hun functie in? In het onderzoeksprogramma Zorg voor Management onderzoeken we deze vragen sinds 2000, in opdracht van de NVZD.

Jaarverslag 2021: Een test in veerkracht
21-04-2022
2021, het jaar waarin we hoopten elkaar weer snel live te mogen ontmoeten, heeft onze veerkracht flink getest. Over de leerkansen die de crisis ons bood, de ontwikkelingen in ons onderwijs, de Laprélezing, onze onderzoeken en de benoeming van Wilma van der Scheer tot hoogleraar leest u in ons jaarverslag.