Nieuws en blogs

 

Gedeeld leiderschap | 30 mei Masterclass: De VS in de lead!
25-05-2023
Hoe kunnen verpleegkundig specialisten zelf sturing geven aan de zorg, vanuit hun eigen positie en in samenwerking met vele anderen?

Publicatie: Regionale samenwerking in Zeeuwse ouderenzorg
11-05-2023
De beloften van regionale samenwerking voor complexe problemen zijn groot. Uit recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat regionale samenwerking niet alleen vraagt om netwerkvorming tussen zorgorganisaties, maar ook het actief vormen van ‘de regio’ als plek om gezondheidsvraagstukken aan te pakken.

Landelijke beleidsrichtlijn voor psychosociale ondersteuning
09-05-2023
Vanaf vandaag is de landelijke beleidsrichtlijn voor psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals beschikbaar.

‘Verpleegkundigen moeten zich zonder voorzichtigheid uitspreken’
08-05-2023
In haar oratie over gedeeld leiderschap benadrukte Wilma van der Scheer onder meer dat verschillende kennisbronnen binnen de zorg beter benut kunnen worden.

Nieuw programma: Het Andere Gesprek
23-03-2023
In de dagelijkse bestuurspraktijk volgen vraagstukken die om een beslissing vragen, elkaar vaak in hoog tempo op. Juist af en toe vertragen komt de besluitvorming ten goede. Vertragen, de tijd nemen, staat centraal in het programma 'Het Andere Gesprek' van Anita Wydoodt.

Nieuw programma: Regie in Zorgnetwerken en Zorgketens
13-03-2023
In mei start het programma Regie in Zorgnetwerken en Zorgketens, met programmaleider Frank Beemer. In dit programma bekwamen netwerk- en ketenregisseurs zich in hun netwerkleiderschap: bewust en strategisch interveniëren, om uiteenlopende belangen te verbinden.

'Besturen is goed overbrengen waar apothekers voor staan'
19-02-2023
Dat besturen vraagt 'naar buiten gericht zijn'. Wat houdt dat in voor apothekers? Wilma van der Scheer licht toe in dit artikel, onlangs verschenen in het Pharmaceutisch Weekblad.

Podcast Voorzorg | ‘Gedeeld leiderschap is voorwaarde ketenzorg'
13-02-2023
De zorgsector botst tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Ondanks alle pogingen om het zorggebruik te beteugelen, wordt de sector door de werkelijkheid ingehaald. Daarom is het volgens bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer tijd voor gedeeld leiderschap. ‘Gedeelde zorgen vragen namelijk om een gedeelde eigenaar.’

Oratie en symposium terugkijken
06-02-2023
De oratie van Wilma van der Scheer en het symposium ter gelegenheid van haar aanvaarden van de bijzondere leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg zijn hier terug te zien.

Twee nieuwe wetenschappelijke publicaties
31-01-2023
In december en januari werden twee artikelen gepubliceerd over netwerken in de zorg, van de hand van onder meer Oemar van der Woerd en Wilma van der Scheer.

Governance in de zorg en het fenomeen van onzekerheid
19-01-2023
Toenemende onzekerheden kunnen een gevolg zijn van nieuwe regelgeving, maar ook van onvoorspelbare veranderingen die een ingrijpende impact hebben.

Macht: je hebt het te doen
16-01-2023
Het Integraal Zorgakkoord is ondertekend, voor zorgorganisaties is de tijd aangebroken om te doen wat hen te doen staat: passende zorg leveren. Tijd om radicale keuzes te maken en buiten het oude sjabloon te denken, betoogt Helene Wüst.

Wilma van der Scheer over diversiteit in Skipr Quarterly
12-01-2023
Om mensen voor de zorg te behouden, is het belangrijk om diversiteit en inclusie te bevorderen. In Skipr een interview met Wilma van der Scheer over dit onderwerp.

Over de rode loper
09-01-2023
Wisselingen in het bestuur zijn historische momenten in een organisatie, ook in een ziekenhuis. Inhoudelijk komen er veranderingen want elk bestuurder zet graag zijn eigen ‘geurvlaggen’.

Het belang van het tussenland bij transitie
15-12-2022
Een transitie gaat gewoonlijk gepaard met een machtswisseling, en met angst. Wat betekent dit voor de leiderschapsrol? En is stilstand achteruitgang in een dergelijke periode? Tijdens het afscheid van @Pauline Meurs eerder dit jaar nodigde zij ons uit ons in het 'tussenland' te wagen en nieuwe wegen te verkennen, zonder haast.

3 februari: Oratie en symposium
13-10-2022
De aanvaarding van de bijzondere leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg door Wilma van der Scheer vieren wij met een symposium voorafgaand aan haar oratie.

Onderzoek: de menselijke maat in LSS
10-10-2022
De Lean Six Sigma (LSS)-benadering heeft een centrale rol in het management van de kwaliteit van de gezondheidszorg, maar de menselijke kant van LSS wordt ondergewaardeerd, pleiten Relinde de Koeijer en haar mede-auteurs.

Leiderschap in ontwikkeling op European Nursing Congress 2022
06-10-2022
Is leiderschap iets dat ver weg plaatsvindt in bestuurskamers? En voorbehouden is aan zelfverzekerde, ambitieuze mensen?

Podcast: Uitgestelde zorg
06-09-2022
In de tweedelige podcast ‘Uitgestelde zorg’ van ZonMw gaan onderzoekers, waaronder Roland Bal, Erasmus School of Health Policy & Management en Wilma van der Scheer, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, patiënten en zorgprofessionals in op de oorzaken en gevolgen van de COVID-19 crisis op de zorg.

Pauline Meurs: Inperking vrije artsenkeuze asociaal plan
29-08-2022
Pauline Meurs hekelt in haar column in FD het voorstel van het kabinet in het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin de zorgverzekeraar bepaalt welke arts je raadpleegt.