Nieuws en blogs

 

Podcast: Uitgestelde zorg
06-09-2022
In de tweedelige podcast ‘Uitgestelde zorg’ van ZonMw gaan onderzoekers, waaronder Roland Bal, Erasmus School of Health Policy & Management en Wilma van der Scheer, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, patiënten en zorgprofessionals in op de oorzaken en gevolgen van de COVID-19 crisis op de zorg.

Pauline Meurs: Inperking vrije artsenkeuze asociaal plan
29-08-2022
Pauline Meurs hekelt in haar column in FD het voorstel van het kabinet in het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin de zorgverzekeraar bepaalt welke arts je raadpleegt.

Healthcare potentials staan klaar voor elkaar
01-08-2022
Professionals en toekomstige zorgbestuurders die het verschil gaan maken in de eerstelijnszorg helpen een innovatief antwoord te vinden op actuele zorgvraagstukken.

Afscheidsrede Pauline Meurs
30-06-2022
De afscheidsrede van Pauline Meurs van 1 juli 2022 is hier terug te lezen en te kijken.

Kim Putters universiteitshoogleraar ‘Brede welvaart’
30-06-2022
Kim Putters wordt per 16 september benoemd als universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’ aan Tilburg University voor één dag in de week.

Bijzondere week Kim Putters: benoeming SER en eredoctoraat OU
20-06-2022
Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad in met de benoeming van prof. dr. Kim Putters als nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), waarvan hij sinds 2017 Kroonlid is.

Wilma van der Scheer: Crisismoe
13-06-2022
‘Lijdt het woord crisis aan inflatie? Of ben ik zelf gewoon crisismoe? Wanneer mag je iets eigenlijk een crisis noemen, vroeg ik mij af.’

Studio Erasmus over Topvorm
03-06-2022
De auteurs van Topvorm, Kim Putters en Maarten Janssen, waren te gast bij Studio Erasmus, de talkshow van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Afscheidsrede prof. dr. Pauline Meurs: 'Zorgen over grenzen'
24-05-2022
Prof.dr. Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg bij Erasmus School of Health Policy & Management en een van de grondleggers van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, spreekt op vrijdag 1 juli 2022 in het openbaar haar afscheidsrede uit met de titel 'Zorgen over grenzen'.

Bestuurders in beeld: 20 jaar onderzoek
22-04-2022
Wie zijn de mensen in de top van het Nederlandse zorgbestuur? Welke weg hebben ze afgelegd naar hun positie als bestuurder, en hoe vullen ze hun functie in? In het onderzoeksprogramma Zorg voor Management onderzoeken we deze vragen sinds 2000, in opdracht van de NVZD.

Jaarverslag 2021: Een test in veerkracht
21-04-2022
2021, het jaar waarin we hoopten elkaar weer snel live te mogen ontmoeten, heeft onze veerkracht flink getest. Over de leerkansen die de crisis ons bood, de ontwikkelingen in ons onderwijs, de Laprélezing, onze onderzoeken en de benoeming van Wilma van der Scheer tot hoogleraar leest u in ons jaarverslag.

Terugblik studiedag ‘Presteren onder druk’ | 23 maart 2022
24-03-2022
Met de 100 deelnemers in de zaal van het Erasmus Paviljoen hebben we volop gereflecteerd en nieuwe perspectieven gedeeld over het thema ‘Presteren onder druk’. Daarnaast volgden ruim 50 mensen de livestream. Een kleine terugblik met een aantal beelden die ons bij zullen blijven:

Publicatie onderzoek: 'Goed besturen in crisistijd'
21-03-2022
‘Wat leren de ervaringen van zorgbestuurders tijdens de coronacrisis ons over goed besturen, in het bijzonder in crisistijd? Hoe kunnen deze inzichten over goed besturen benut worden voor de verdere professionalisering van zorgbestuurders? En hoe kunnen inzichten benut worden door zorgbestuurders, overheid en andere belanghebbenden ter voorbereiding op toekomstige crises en vraagstukken?’

Pauline Meurs voorzitter stuurgroep suïcidepreventie
24-02-2022
113 Zelfmoordpreventie heeft een stuurgroep in het leven geroepen voor toezicht op de uitvoer van de derde landelijke agenda suïcidepreventie 2021-2025. Pauline Meurs is de voorzitter.

Studiedag 'Presteren onder druk' 23 maart
23-02-2022
U bent van harte uitgenodigd om onze studiedag bij te wonen, online of in Rotterdam. Het thema van de studiedag is 'Presteren onder druk'.

Boek Topvorm van Kim Putters en Maarten Janssen
08-02-2022
Op 22 februari verschijnt het boek Topvorm van Maarten Janssen en Kim Putters. Het boek gaat over presteren aan de top in zowel de sport als in het zorgbestuur.

Topvorm: Topsport en zorgbestuur
23-12-2021
In het onderzoekproject ‘Topsport en Zorgbestuur’ onder de academische werkplaats van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur gingen Maarten Janssen en Kim Putters in gesprek met topsporters en zorgbestuurders over wat ervoor nodig is om op het hoogste niveau te presteren. Binnenkort verschijnt het boek Topvorm waarin zij resultaten van dit onderzoek delen.

Wilma van der Scheer: Buiten de lijntjes
06-12-2021
Wat aandacht krijgt groeit. Het wordt de hoogste tijd dat we de voorkant van de zorg anders gaan waarderen. Kleine stapjes op weg naar een andere manier van (samen)werken aan gezondheid, waarbij de gezondheidszorg niet per se de hoofdrolspeler is. Het zijn stapjes ‘buiten de lijntjes’, die gelukkig steeds vaker gezet worden. Wilma van der Scheer krijgt er energie van.

Podium december 2021
06-12-2021
De nieuwe editie van onze nieuwsbrief Podium is uitgekomen. Met daarin: aandacht van Wilma van der Scheer en alumna Pascale Voermans voor grensoverschrijdende samenwerking, de overeenkomsten tussen topsport en topbestuur in de zorg, de leerstoel Leiderschap en Besturing in de Zorg en de leeservaring van Robert Huijsman van 'de bestuurder en de filosoof'

Programmateam MHBA versterkt met Joyce Bierbooms
02-12-2021
Per 1 januari 2022 zal Joyce Bierbooms het programmateam van de MHBA komen versterken. Zij volgt hiermee Frank van Gool op en is als programmaleider medeverantwoordelijk voor de inhoud en ontwikkeling van het onderwijsprogramma.