Bijeenkomst Crisis in de zorg: besturen in zwaar weer

 

Als (aankomende) bestuurder of toezichthouder in de zorg kunt u er maar beter op voorbereid zijn: crises! Crises zijn er in vele varianten: van hardnekkige personele of financiële problemen tot nare incidenten die de media halen. Ter voorkoming ontwikkelen we protocollen, houden we oefeningen en voeren we de nodige controles uit. Maar wat als de crisis zich afspeelt in het bestuurlijke domein? Als er vermoedens zijn van fraude of mismanagement en de media ‘er bovenop duiken’. Meer dan in alle andere situaties zijn de ogen dan op de bestuurder gericht. Weet u hoe dan te handelen? Bent u voldoende voorbereid op wat een dergelijke situatie met u en uw omgeving doet? Of is het dan al te laat en moeten alle pijlen gericht worden op het voorkomen van een dergelijk drama?
 
Met deze vragen in het hoofd organiseert het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur een bijeenkomst over:
 
‘Crisis in de Zorg: besturen in zwaar weer’
 
Vrijdag 3 november 2017 van 14.00 tot 17.30 uur
Erasmus Paviljoen, Erasmus Universiteit Rotterdam
Burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam
 
U bent van harte uitgenodigd!

 

Gedurende de middag belichten we verschillende invalshoeken: juridisch, communicatief en bestuurlijk. Willemien Bischot zal vertellen hoe zij een groot aantal instellingen die in crisis verkeerden juridisch heeft ondersteund. Wim van der Weegen is hoofd bestuurlijke zaken, advies en communicatie bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In 2017 werd hij gekozen tot Communicatieman van het Jaar. Margriet Schneider en Helene Wüst weten beiden hoe het is om als bestuurder vol in de wind te staan. Margriet Schneider is voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht kwam afgelopen jaar in het nieuws naar aanleiding van klachten over het verstoorde werkklimaat op een van de afdelingen van het UMC Utrecht in relatie tot het ziekenhuis als geheel. Helene Wüst moest als bestuurder van IJsselheem in 2016 alle zeilen bijzetten om reputatieschade te voorkomen toen de organisatie onverwacht op de ‘zwarte lijst’ van de IGZ kwam te staan.
 
 
Schrijf u in door onderstaand formulier te downloaden en ingevuld te retourneren. Wacht niet te lang, er is veel belangstelling! Wij zien u graag op 3 november. 

Inschrijfformulier

 

Met het invullen van dit formulier geeft u aan dat u deelneemt aan de bijeenkomst ‘Crisis in de Zorg: besturen in zwaar weer' op vrijdag 3 november 2017.
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 70,-

 

Programma

 

Vrijdag 3 november 2017, Erasmus Paviljoen
Erasmus Universiteit, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

 

14.00 uurOntvangst en registratie

14.30 uur


Opening en inleiding
Pauline Meurs licht het programma toe en leidt het thema in

 

14.50 uurJuridische aspecten van crises
Willemien Bischot, voorzitter van de sectie Gezondheidszorg bij van Doorne advocaten te Amsterdam en lid van Crisisbrigade

15.20 uur


Vraaggesprek met Margriet Schneider, voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht

 

15.45 uur  

Crisiscommunicatie
Wim van der Weegen, hoofd communicatie Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij is zeer actief  betrokken geweest bij het onderzoek naar de crash van MH17 

 

16.20 uurVraaggesprek met Helene Wüst, bestuurder woonzorgconcern IJsselheem
 Aansluitend discussie met de zaal

16.50 uur

Afsluitende woorden door Fred Plukker en Pauline Meurs

17.00 uur

Afronding met drankje en hapje … Bijpraten en netwerken