Yolande Witman MD PhD

Programmaleider, docent en intervisiebegeleider
ywitman@gmail.com

 

Yolande Witman treedt voor Erasmus Centrum voor Zorgbestuur op als programmaleider, docent en intervisiebegeleider bij diverse maatwerkprogramma’s.

 

Yolande werkt als organisatieadviseur, coach en onderzoeker aan vraagstukken op het gebied van leiderschap, samenwerking en professionalisering in de gezondheidszorg. Zij is daarnaast toezichthouder bij een zorginstelling.

 

Zij studeerde geneeskunde in Amsterdam (UvA) en werkte tijdens haar studie en daarna naast haar huisartsenpraktijk als trainer/consulent op de afdeling Medische Psychologie van het AMC te Amsterdam. Na een postdoctorale opleiding tot adviseur ondersteunde zij als intern adviseur in het AMC tien jaar de medische en wetenschappelijke afdelingshoofden bij hun leidinggevende taak. Zij combineerde deze werkzaamheden met onderzoek en promoveerde in 2008 op het proefschrift ‘De medicus maatgevend. Over leiderschap en habitus’ (promotoren prof. dr. P.L. Meurs en prof. dr. D. Willems). Dit proefschrift behandelt vooral de ongeschreven regels en gezagsverhoudingen binnen medische groepen, met de consequenties voor leiderschap, opleiding en samenwerking. Tevens volgde zij verschillende opleidingen op het gebied van groepsdynamiek en coaching.