Prof. dr. Richard Janssen

 

Academisch directeur MHBA

Programmadirecteur Strategisch Vastgoedbeleid en Governance Class
010 - 408 8865
janssen@eshpm.eur.nl
Kamer J6-07
 

Prof. dr. Richard Janssen bekleedt sinds september 2016 de bijzondere leerstoel van de NVZD, Sturing en management van instellingen in de zorg, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij hoogleraar Economie en organisatie van de gezondheidszorg aan Tilburg University bij het Wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn Tranzo.

 

Richard Janssen heeft ruim vijftien jaar bestuurlijke ervaring in de gezondheidszorg. Hij was directeur van de GGD Arnhem en Eindhoven, bestuurder van Viataal (nu Koninklijke Kentalis), bestuursvoorzitter van Mondriaan en bestuurder van Altrecht. Hij bekleedde ook bestuurlijke functies binnen de brancheorganisaties GGD Nederland en GGZ Nederland. Momenteel is hij bestuurslid van de organisatie voor zorgonderzoek ZonMw en toezichthouder bij diverse zorgorganisaties.

 

In zijn onderzoek focust hij op strategische thema’s. Momenteel onderzoekt hij de impact van indirecte regelgeving op de sturing van zorgorganisaties, en horizontaal toezicht en blockchaintechnologie als manieren om de controlelast te reduceren. Eerder verrichtte hij onderzoek naar zorggebruik, marktdynamiek in de zorg, overlevingskansen van ziekenhuizen, strategische groepsvorming in de geestelijke gezondheidszorg en de gevolgen van integratie van verpleeg- en verzorgingshuizen voor de kwaliteit in de ouderenzorg.