Prof. dr. Richard Janssen

 

Programmadirecteur Governance Class, kerndocent strategie MHBA
010 - 408 8865
janssen@eshpm.eur.nl
Kamer J6-07

 

Prof. dr. Richard Janssen is emeritus hoogleraar Economie en organisatie van de gezondheidszorg aan Tilburg University bij het Wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn Tranzo.

 

Richard Janssen heeft ruim vijftien jaar bestuurlijke ervaring in de gezondheidszorg. Hij was directeur van de GGD Arnhem en Eindhoven, bestuurder van Viataal (nu Koninklijke Kentalis), bestuursvoorzitter van Mondriaan en bestuurder van Altrecht. Ook bekleedde hij bestuurlijke functies binnen de brancheorganisaties GGD Nederland en GGZ Nederland. Momenteel is hij bestuurslid van de organisatie voor zorgonderzoek ZonMw, en toezichthouder bij diverse zorgorganisaties.

 

In zijn onderzoek focust hij op strategische thema’s. Momenteel onderzoekt hij de impact van indirecte regelgeving op de sturing van zorgorganisaties, en horizontaal toezicht en blockchaintechnologie als manieren om de controlelast te reduceren. Eerder verrichtte hij onderzoek naar zorggebruik, marktdynamiek in de zorg, overlevingskansen van ziekenhuizen, strategische groepsvorming in de geestelijke gezondheidszorg en de gevolgen van integratie van verpleeg- en verzorgingshuizen voor de kwaliteit in de ouderenzorg.