Prof. dr. ir. Kees Ahaus


Academisch directeur MHBA
Kamer J6-43

 

Kees Ahaus is sinds april 2019 full professor in Health Services Management & Organization (HSMO) bij de Erasmus School of Health Policy & Management waar hij de HSMO-afdeling/onderzoeksgroep leidt en deelneemt aan het managementteam van ESHPM. Hij is sinds september 2020 academisch directeur van het MHBA programma van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

 

Voor zijn komst naar Rotterdam had hij sinds 2004 een parttime leerstoel Healthcare Management bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en sinds januari 2015 een voltijds leerstoel. Vanuit deze leerstoel verzorgde hij binnen de afdeling Operations onderwijs en onderzoek, en was coördinator van de Supply Chain Management Master. Hij zette hij het Centre of Expertise Healthwise op en droeg bij aan een bloeiende samenwerking tussen zijn faculteit en het UMCG en andere zorgaanbieders in het Noorden. Hij heeft een achtergrond als bedrijfskundige en werkte eerst vanaf 1986 als adviseur bij TNO. Later werd hij directeur van verschillende TNO bedrijven, namelijk van TNO Management Consultants (1994-2014) en het CBO (2010-2014). In die functies ontstond grote praktische en academische interesse in het verbeteren van de kwaliteit van organisatie in zorg.

 

Zijn onderzoeksinteresse richt zich op waardegedreven zorg, verbetering van de kwaliteit van zorg en geïntegreerde, organisatie overstijgende keten- en netwerkzorg. Dit leidde tot een 40-tal internationale peer-reviewed publicaties. In het onderwijs binnen ESHPM verzorgt hij colleges in het Bachelor vak Kwaliteit van Zorg en het Master vak Health Services Operations Management. Hij begeleidt afstudeerders en promovendi in hun onderzoek. 

 

Hij heeft als nevenfunctie een rol als toezichthouder bij een organisatie (Mijzo) in de ouderenzorg, is voorzitter van de Commissie van Deskundigen inzake Cliëntervaringsinstrumenten voor de zorg voor mensen met een beperking (sinds 2015) en lid van de Expertgroep Waardegedreven Zorg van de NFU (sinds 2015).