Boek Topvorm van Kim Putters en Maarten Janssen

08-02-2022

‘Besturen is topsport’ is een veelgebruikte metafoor. Dit boek gaat voorbij de vergelijking tussen sport en zorgbestuur, en gaat op zoek naar de onderliggende principes van het presteren aan de top. Topprestaties vragen veel van een mens. Je moet ervoor in topvorm zijn. Maar hoe bereik je dat? Hoe kom je aan de top en hoe blijf je daar? En wanneer doe je een stapje terug? Op basis van gesprekken met (oud-)topsporters als Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Carl Verheijen, en met (oud-)zorgbestuurders als Ernst Kuipers, Roxanne Vernimmen en Frits Verschoor, belichten Maarten Janssen en Kim Putters hoe voldoening, succes en drive, maar ook onzekerheid, legitimering en opoffering een rol spelen in het streven naar topprestaties.

 

Topvorm laat zien hoe beide sectoren van elkaar kunnen leren. Over bijvoorbeeld het belang van talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen en over hoe individuele prestaties teamprestaties blijken te zijn. Op basis van inzichten over presteren aan de top plaatsen de auteurs topprestaties in een breder perspectief en ontwikkelen zij een visie met implicaties voor de grote sociaal-maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Een visie die concrete lessen bevat voor onze prestatiemaatschappij waarin individueel succes nog te veel als eigen verdienste wordt gezien.
 

Lees meer over dit onderzoek in onze Academische werkplaats.


Maarten Janssen is programmadirecteur, onderzoeker en opleider bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.
 
Kim Putters is hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tot medio 2022 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).


Topvorm verschijnt op 22 februari bij uitgeverij Prometheus.

 

Terug