header afbeelding

Het verhaal van Tessa van Tongeren, casemanager dementie/NAH en Thea Reinders, wijkverpleegkundige bij Savant Zorg, deelnemers in 2020-2021

 

Programma in de praktijk

Tessa

Voor mij was het programma Goede Kwaliteit met Gedeeld Leiderschap heel waardevol, ik ben er heel enthousiast over. Met de inhoud kon ik meteen aan de slag, zowel in mijn eigen werk als voor de opgave. Lastige materie werd tastbaar, het gaf mij praktische handvatten en sloot aan bij mijn werk en mijn ontwikkeling als professional. Vanaf de start was er gelijk herkenning, ‘hier kan ik wat mee’.

 

Leerervaring

Thea

Waar ik voor mijn gevoel een ‘go’ op heb gekregen, is eigenlijk een bevestiging van wat ik mag zijn, de ontwikkeling van mijn professionele identiteit. En dat ik die mag delen. Eerder had ik wel eens twijfels dat ik heel verpleegkundig moest zijn en denk je al snel aan het technische aspect. Maar wat ik denk of voel mag ik ook meenemen en mee aan de slag gaan.

 

Tessa

Het programma is niet zomaar iets wat je doet, het heeft meer body gekregen door alles wat je hoort en waar je mee bezig bent. Het was een hele warme sfeer waarin het ‘leren’ plaatsvond, op een heel relaxte manier waardoor je ontzettend veel mee naar huis nam.

 

Eyeopener

Thea

De herkenning! Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Leiderschap pakken, en dat delen: tot mijn verbazing zag ik iedereen daarmee worstelen. Ongeacht of je nu arts bent of verpleegkundige. En tegelijkertijd de verbondenheid met elkaar doordat je allemaal binnen die ouderenzorg zit.

Tessa

Wanneer de bestuurders over de visie van hun organisatie spraken prikkelde dat steeds: wat doen wij zelf, waar vind ik herkenning in? Het ontmoeten van de andere organisaties met hun eigen visies, het delen en leren daarvan vond ik heel mooi.

 

Verandering

Tessa

Voorheen kon ik zomaar, in een impuls, ergens mee starten, ‘we zien wel’. Ik heb geleerd dat als je verandering teweeg wilt brengen, je rekening moet houden met een aantal factoren om de kans van slagen te vergroten: je richten op een doel, kijken voor wie doen we dit, en met wie? Heel praktisch wegzetten en daarmee ook gelijk heel duidelijk.

 

Thea

Dat komt voor mij terug bij die professionele identiteit. Collega’s vonden mij altijd al doortastend, maar ik ben bewuster bezig en deel meer. Als ik niet deel wat ik doe en kan, kunnen anderen er ook niets mee. En: mijn mening mag gehoord worden, ook al wijkt hij af.

 

Ambassadeurs

Tessa

Onze opgave draaide om het vanuit onze functie meer eigen regie geven aan de cliënt, vanuit de visie van positieve gezondheid. Dat begon héél groot(s), en we hebben geleerd om het kleiner te maken, steeds in kleine stapjes. Zo kwamen we uiteindelijk uit bij de invulling van onze rol als ambassadeurs, om ook anderen te kunnen inspireren.

 

Thea

Inderdaad, en daar zit ook een zekere trots in. Dat we anderen erin mee kunnen nemen, dat we het kunnen delen en benoemen wat we zien. Eigen regie en positieve gezondheid, ‘dat doen we toch al’, of ‘weer iets nieuws en dat past niet bij mij’. Als we de ander kunnen laten zien dat zij er eigenlijk ook al mee bezig zijn, dan zie je collega’s groeien. 

 

Gedeeld Leiderschap

Tessa

Met de bestuurder hebben we onder meer gebrainstormd over de opgave en de insteek. Elkaar daarna vertrouwen geven in hoe je de opgave aanpakt, dat is heel erg gedeeld geweest. Je neemt zelf eigenaarschap en van de bestuurder krijg je het vertrouwen om verder te gaan. We wisten elkaar steeds te vinden.

 

Thea

Anders dan je normaal verwacht, vraagt de bestuurder om leiderschap te delen. Het is geen opdracht. Je krijgt vertrouwen om aan de slag te gaan: ‘Ga maar experimenteren, bijsturen mag’. We voelen ons gesteund.

Alle collega’s ontvingen van de bestuurder een uitnodiging om zich aan te melden voor het programma. Doordat we hebben gesolliciteerd voelt het meedoen aan dit programma nog meer als mee mogen doen.

 

Tessa

Dat maakt het extra waardevol, om te starten vanuit eigenaarschap!