header afbeelding
 
 

‘Een specialist leert in de dagelijkse praktijk niet vanzelf over verandermanagement, procesmanagement en leiderschap. In het Imagine2 programma zoomde ik uit, ik leerde op een nieuwe manier naar de organisatie kijken.’


Erik van Gorsel, psychiater OLVG, deelnemer Imagine2 2018-2019
 

Imagine2: ervaringen van deelnemer Erik van Gorsel

 

‘Als je een specialist bent met een verbeterplan dan zou ik je dit programma zeker aanraden, want je leert in de dagelijkse praktijk niet vanzelf over verandermanagement, procesmanagement en leiderschap. Ik heb tijdens Imagine2 veel gehad aan de andere deelnemers, de sprekers, de opdrachten en het mentorschap. Het sparren met collega’s, ook van andere ziekenhuizen, geeft veel inspiratie. Je zoomt uit, doet frisse ideeën op.

 

Toetsen en bijsturen

‘Het Imagine2 programma heeft me geleerd dat je grote projecten moet opknippen in kleine doelen. Stapjes zetten die je steeds kan toetsen en bijsturen. Het verbetertraject waar ik tijdens dit programma aan werk, bestaat nu uit allemaal kleine trajecten met het grote doel voor ogen: de kwaliteit van leven van HIV-patiënten te verbeteren.


‘In het kort komt mijn verbetertraject neer op het ontwikkelen van een systematische screening van HIV-patiënten op psychische klachten. Deze patiënten hebben een hoger risico op bijvoorbeeld depressie en angst. Ze vragen niet altijd zelf hulp bij deze klachten, maar ze kunnen invloed hebben op de behandeling, bijvoorbeeld op de medicatie-inname. Daarom wil je er op tijd bij zijn. We willen meer integrale zorg bieden, patiëntgericht, voor deze hoogrisicogroep. Als we ze systematisch screenen, dan kunnen we ze een passend behandelaanbod doen, in overleg met de verpleegkundigen en internist. Dat kan een gesprek zijn, of een traject op de poli. De juiste zorg op het juiste moment, op de juiste plek. Omdat je gezamenlijk gaat behandelen, moet je ook samenwerken, de poli’s ontschotten. Dat is een andere manier van denken. Dat lukt niet zomaar.

 

Betrokken bestuurders

‘Imagine2 draagt bij aan hoe ik dit plan aanpak en uitvoer. De krachtenveldanalyse die ik maakte, gaf me inzicht in de partijen en invloed en belangen die spelen in het ziekenhuis. Ik zoomde uit, leerde op een nieuwe manier naar de organisatie kijken. En daarna kwam natuurlijk de vraag: hoe ga ik nu verder? Wat betekent dit wat ik nu leer en zie en wat ga ik daarmee doen? Je past de nieuwe kennis direct toe.

‘Dat de bestuurders actief betrokken zijn en zich committeren is goud waard. Mijn verbetertraject blijft hierdoor niet algemeen en vrijblijvend, maar wordt heel concreet. Het helpt ook bij het vinden van draagvlak. Want de bestuurders zitten erbij en denken mee.’